ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Γράφει ο Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης

Για το αίμα,το χώμα και το σταυρό. Για αυτά θυσιάστηκαν το 21 και για αυτά αποζητάμε να θυσιαστούμε σήμερα όσοι πιστοί στην πατρίδα. Μάτωσαν και έπεσαν καταγής για μια ελευθερία που εξασφάλισαν για τους ερχόμενους και δεν γεύτηκαν ποτέ οι ίδιοι. Οι τρελοί, οι κλέφτες,οι αρματωλοί, αυτοί που δεν συμβιβάστηκαν, αυτοί που σήμερα, αν ζούσαν, οι νεοέλληνες θα βάφτιζαν φασίστες και δολοφόνους.

Αυτοί που περιφρονούν μια ζωή με ψιλά γράμματα στους όρους, αυτοί που με μάτια αγριεμένα χύθηκαν στη φωτιά και φωτιά έγιναν. Βλέπεις όταν διψάς για τα ανώτερα, τα μη ανθρώπινα, περιφρονείς τη σάρκα σου και γίνεσαι Νέμεσις, είσαι επικίνδυνος ζωντανός, και πιο επικίνδυνος πεθαμένος.

Έδωσαν σπονδή το αίμα στο χώμα για να ξυπνήσουν τα πνεύματα και κράτησαν λίγο, σαν κοινωνία για να περάσει στους επόμενους και να φτάσει σχεδόν 200 χρόνια μετά σε εμάς. Μέσα μας το αίμα, μέσα μας η φωτιά, μέσα μας η δικαιοσύνη, η λευτεριά, η πατρίδα.

Τέτοιες μέρες αρκεί να μυρίσεις τη γη και μυρίζεις αίμα, να κοιτάξεις τον ουρανό και να τα δεις όλα, σαν να συμβαίνουν μπροστά σου. Φουστανελάδες, μπουρλοτιέρηδες, καπεταναίοι, όλοι εκεί. Ο ίδιος αέρας με τότε σαν μοιρολόι για όσους δόθηκαν, η ίδια πάχνη το ξημέρωμα που σκέπαζε τα βουνά.

Υπάρχουν τα ίδια δέντρα που τότε νεαρά έγιναν μάρτυρες της θυσίας, είδαν τον άνθρωπο να γίνεται αετός και αγρίμι. Είδαν το κόστος του να λέγεσαι Έλληνας, είδαν πόσο στοιχίζει η ελιά,και η βαρκούλα.

Σημερα είναι ευκαιρία να πιείς, να χορέψεις, να θυμηθείς και να κλάψεις. Όχι για αυτούς, όχι από λύπη. Από χαρά μονάχα. Είσαι ακόμη Έλληνας πέρα από κάθε πρόβλεψη, η πατρίδα στο ναδίρ και συντομα θα ζητήσει το χρέος για να συνεχίσουν οι επόμενοι.

Στον καιρό που κάποιοι ξανά ζητούν αίμα χώμα και σταυρό βρίσκουν μπροστά τους άλλη μια φορά τον Έλληνα, το ζωντανό δισκοπότηρο το οποίο κουβαλά αθέλητα , Λεωνίδα, Αλέξανδρο, Κολοκοτρώνη, Μάρκο, Παύλο, Σολωμό και Ισαάκ , Νικόλα.

Είμαι ο Έλληνας, θα σε φιλοξενήσω, θα σε ταισω θα σε προστατέψω, αν όμως ζητήσεις την πατρίδα μου θα σου πάρω τη ζωή.

Και οι κλέφτες προσκυνήσανε και γίνανε ραγιάδες μα ένα μικρό κλεφτόπουλο δεν λέει να προσκυνήσει.