40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ… ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΖΑΝ ΟΙ ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ;

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 40 χρόνια από την δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Άλντο Μόρο, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, 55 ημέρες μετά την απαγωγή του, όταν ολοκληρώθηκε η «δίκη» στην οποία τον υπέβαλαν οι τρομοκράτες.

Αλλά ακόμα και τόσα χρόνια αργότερα, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος των μελών της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης. Κατ’ αρχάς, ήταν κομμουνιστές ή μήπως «προβοκάτορες» – όπως τους αποκαλούσαν τότε τα συντρόφια;

Ας δούμε τι απαντούν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, Φραντζεσκίνι, Μπούφφα και Τζιουστολίτζι, για τις σχέσεις τους με το Κ.Κ. Ιταλίας, στο βιβλίο που εξέδωσαν αργότερα με τον τίτλο «Εμείς οι τρομοκράτες»:

«Ως τότε, το ΚΚΙ είχε ακολουθήσει απέναντί μας μια τακτική που είχε πια σταθεροποιηθεί. Στην “Ουνιτά” και στις φιλικές του εφημερίδες μας κατήγγειλε δημοσίως ως προβοκάτορες, δεμένους με τις μυστικές υπηρεσίες και μας ονόμαζε “οι φανταστικές ερυθρές ταξιαρχίες, κόκκινες κατ’ όνομα και μαύρες στην πράξη”. Όμως, το ΚΚΙ ήξερε καλά ποιοι ήμασταν, ήξερε ότι η πλειοψηφία από εμάς προερχόταν από τις τάξεις του και ότι μερικοί από εμάς, με την κομματική ταυτότητα στην τσέπη, συμμετείχαν ακόμη στους κομματικούς τομείς του. Ήξερε αλλά δεν συνεργαζόταν με την αστυνομία και τους καραμπινιέρους, περιοριζόταν στο να δίνει για μας μια εικόνα μυστηρίου και διαστρεβλώσεως…».

Μια δεύτερη κατηγορία, είναι πως οι τρομοκράτες είχαν σχέσεις με τις ιταλικέςμυστικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα είχαν σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες, αλλά όχι με τις ιταλικές. Ιδού με ποιες, σύμφωνα με τους ανωτέρω αρχιτρομοκράτες:

«Ήταν ένας κίνδυνος που διαπράξαμε πραγματικά όταν μας έψαχναν οι Ισραηλινοί. Ένας σύντροφος πληροφοριοδότης μας είπε κάποτε ταραγμένος, ότι άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών του Τελ Αβίβ είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, λέγοντας ότι είχαν να κάνουν μια πρόταση σε μας των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Ως απόδειξη εμπιστοσύνης είχαν δώσει την διεύθυνση στο Φριβούργο όπου κρυβόταν ο Πιζέττα μετά τις καταδόσεις του και τα ονόματα μερικών εργατών της Φίατ, οι οποίοι προσπαθούσαν να διεισδύσουν στην οργάνωσή μας για λογαριασμό των ιταλικών υπηρεσιών. Ήθελαν να μας δώσουν όπλα και πυρομαχικά σύγχρονα, χωρίς ούτε μια λιρέτα εις αντάλλαγμα. Θα έπρεπε μόνο να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε».

Αυτά τα ολίγα και τα συμπεράσματα δικά σας!

(ΥΓ): Παρεμπιπτόντως, το έμβλημα των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ακόμα και οι χρωματικοί συνδυασμοί του, είναι ολόιδιο με αυτό της νεολέρας του ΣΥΡΙΖΑ… Τυχαίο; Δε νομίζω!