ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Ή Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ Ή ΚΑΝΕΙΣ!

Αφού έχουν βρει στην ελληνική πλευρά προσκυνημένους και πρόθυμους για κάθε είδους συμβιβασμό, οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η τουρκική πλευρά εις ότι αφορά την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου (και γενικότερα του Αιγαίου). 

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας στα κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα μια συμφωνία έτσι ώστε να πάρουν μερίδιο Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, ή η Κυπριακή Δημοκρατία να παγώσει τις γεωτρήσεις!

Σε ερώτηση δε, αν οι τουρκικές απαιτήσεις αφορούν και το «οικόπεδο» 10, όπου προγραμματίζει γεωτρήσεις η αμερικανική Exxon Mobil, απήντησε ως εξής: 

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους. Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες στο μέλλον».

Το οποίον σημαίνει απλά: ή κι εμείς (Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι) ή κανείς!