«Μ’ ΑΡΧΗΓΟ ΣΑΜΑΡΙΝΙΩΤΗ», ΠΟΥ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ ΩΣ «ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ»!

 

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Διάβασα μετά προσοχής το πολύ εύστοχο άρθρο υπό τον τίτλον «Έχουν απύθμενο θράσος οι συριζαίοι απόγονοι των Ντέλτσεφ, Κεραμιτζίεφ, Μιτρέφσκι και λοιπών κομιτατζήδων»και θέλω να προσθέσω στους προγόνους των συριζοκομμουνιστών της Καστοριάς και τον επίσης γεννηθέντα στην Καστοριά Ανδρέα Τζήμα.

Ο Τζήμας ή «Σαμαρινιώτης» (λόγω του ότι κατήγετο από την Σαμαρίνα) ήτο ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της «τριανδρίας» που διοικούσε τις κομιτζτζήδικες ληστοσυμμορίες του ΕΛΑΣ, μαζί με τους Σαράφη και Βελουχιώτη – ως «πολιτικός καθοδηγητής».

Μάλιστα, ο ηγετικός του ρόλος τονίζεται και σ’ ένα «αντάρτικο» τραγούδι που έχει ενορχηστρώσει ο Μικρούτσικος, το «Σαν ατσάλινο τείχος»: «Μ’ αρχηγό Σαμαρινιώτη, τον Σαράφη και τον Άρη…».

Ο «Σαμαρινιώτης», λοιπόν, είχε συλληφθεί και φυλακισθεί στην Ακροναυπλία, επί του εθνικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Και ήτο εις εκ των 27 ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ που απελευθερώθηκε το 1941, μετά από απαίτηση της βουλγαρικής πρεσβείας προς τις γερμανικές αρχές κατοχής, ως «Βούλγαρος αυτονομιστής»!

Ιδού και πως περιγράφει ο Τζήμας, σε έκθεσή του προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, την επομένη ημέρα της απελευθερώσεώς του: «Στην Αθήνα, την επομένη το πρωί, άρχισε με προσοχή η αποσυμφόρηση των αποσκευών και το κλείσιμο ραντεβού για την βουλγαρική πρεσβεία. Από εκεί περάσαμε όλοι και εφοδιαστήκαμε με βουλγαρικές ταυτότητες. Μαζί με άλλους συντρόφους, Σλαβομακεδόνες κυρίως, ταξιδέψαμε με το αυτοκίνητο της βουλγαρικής πρεσβείας για την Θεσσαλονίκη» (περιέχεται στο βιβλίο του πρώην Γ. Γ. του ΚΚΕ, Γρηγόρη Φαράκου, «Άρης Βελουχιώτης. Το χαμένο αρχείο – Άγνωστα κείμενα».

Τοιούτοι ήσαν οι πρόγονοι του κομμουνισταριού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν!