ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ DNA ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Γράφει ο Παναγιώτης Κελεπούρης – Ιατρός – Καρδιολόγος

Για να είστε σε θέση να καταλάβετε γιατί λένε οι γενετικές μελέτες ότι είμαστε απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων πρέπει να ειπωθούν τα παρακάτω.

Λογικό είναι κάποιος που δεν γνωρίζει περί της γενετικής να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να υπάρχει Ελληνικό DNA (το γράφει κάπου πάνω του;) και πώς είναι δυνατόν δύο πληθυσμοί που ζήσαν σε διαφορετικό χρόνο να τους μελετήσουμε. Κάποιοι άλλοι λένε μάλιστα ότι πέρασαν από αυτή την γη κατακτητές και τυχοδιώκτες. Βίασαν, σκλάβωσαν, έκλεψαν παιδιά, συνεβρέθησαν με εμάς. Δεν γίνεται να μην έχουμε αλλοιωθεί. Αυτές τις σκέψεις τις καταρρίπτουν οι μελέτες. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να το καταλάβουν. Να δουν γιατί επιστημονικά αποδεδειγμένα είμαστε ελάχιστα (<1%) διαφορετικοί από τους Έλληνες που ζούσαν στον χώρο μας χιλιάδες χρόνια πριν. Παράλληλα θα δείτε πως αποδεικνύεται ότι ο μοντέρνος πολιτισμός, ακόμα και το αλφάβητό του είναι συνέχεια του αρχαιελληνικού πολιτισμού. Ενώ είμαστε και ο παλαιότερος Ευρωπαϊκός λαός. Τέλος θα δούμε ότι όχι μόνο δεν έχει αλλοιωθεί το DNAμας από ξένο αλλά υπάρχει εξάπλωση
του δικού μας σε γειτονικούς αλλά και πιο μακρινούς λαούς. Μάλιστα, χωρίς ρατσιστική διάθεση, καθαρά επιστημονικώς, φαίνεται ότι είμαστε ο πιο καθαρός λευκός πληθυσμός.

Οι Έλληνες είναι άνθρωποι και το DNA είναι το ίδιο με κάθε ανθρώπου.Διαφέρουμε με έναν άλλο λαό μόνο στο 1% του DNA. Aυτό όμως μεταφράζεται σε 32 εκατό μύρια σκαλοπάτια DNA. Τεράστιος αριθμός που μας αποδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, φανερά και μη της φυλής μας.

Όπως είπαμε το DNA δεν φέρει ταμπελάκι προέλευσης. Ή μάλλον φέρει αλλά δεν είναι φανερό. Οι γενετιστές μελετούν δεκάδες γονίδια για να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και για να βρουν τα χαρακτηριστικά γονίδια ενός λαού και την συγγένεια με άλλους λαούς μελετούν τις αλλαγές από το συνηθισμένο σε διάφορα γονίδια. Πρόκειται για αλλαγές που δεν επηρεάζουν την ζωή του ανθρώπου και γίνονται κατά τον πολλαπλασιασμό του DNArn:a ωάρια και σπερματοζωάρια. Λόγω του τεράστιου αριθμού των σκαλοπατιών του DNA αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν σε άλλο λαό, άρα χαρακτηρίζουν αυτόν το λαό. Όπου βρούμε αυτές τις αλλαγές, αυτός που τις έχει ανήκει σε αυτόν τον λαό. Αν μάλιστα έχει τέτοιες αλλαγές που χαρακτηρίζουν και άλλους λαούς τότε μιλάμε ότι έχει Χ% καταγωγή από Έλληνα, Υ% καταγωγή από Σλάβο Ζ% καταγωγή από… Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν κοντά στο 100% αυτών των αλλαγών που έγιναν στους αρχαίους Ελληνικούς πληθυσμούς! Δεν διαθέτουν αλλαγές που προέρχονται από άλλους λαούς. Και όσες περισσότερες γενικά τέτοιες αλλαγές έχει ο πληθυσμός τόσο πιο παλιός είναι. Γιατί αυτές οι αλλαγές γίνονται κάθε κάποιες χιλιάδες χρόνια. Εμείς έχουμε τις περισσότερες από αυτές τις αλλαγές στην Ευρώπη, άρα είμαστε ο παλαιότερος Ευρωπαϊκός λαός.

Αυτές οι αλλαγές λέγονται πολυμορφισμοί επιστημονικώς και οι ανθρώπινες ομάδες που τις έχουν μοιράζονται κοινό πρόγονο σε ένα δεδομένο σημείο της ιστορίας και λέγονται απλοομάδες. Εμείς διαθέτουμε 12 απλοομάδες στο μιτοχονδριακό DNA (χαρακτηρίζει την μητρική καταγωγή μας) και 16 στο χρωμόσωμα Υ (χαρακτηρίζει την πατρική καταγωγή μας). Γι’αυτό στο πρώτο άρθρο σας ανέφερα ότι καταγόμαστε από 16 πατεράδες και 12 μανάδες.

Τώρα είστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα ευρήματα των γενετικών μελετών για το DNA μας.