Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ’ ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ… ΟΗΕ: ΚΥΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ ΣΤΑ HOTSPOTS ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΙΣΤΑΝ

Ενώ τα ελληνόφωνα συστημικά ΜΜΕ έχουν κάνει κάποιες ελάχιστες μόνο αναφορές στο θέμα – ταμπού της σεξουαλικής βίας στα hotspots του μνημονιακού προτεκτοράτου Τσιπροκαμμενιστάν και το «αλληλέγγυο» αληταριό σιωπά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία της σχετικά με σχετικές αναφορές των θυμάτων για το θέμα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Σεσίλ Πουιγί, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη τόνισε ότι το 2017 η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε αναφορές από 622 θύματα σεξουαλικής βίας, από τους οποίους τουλάχιστον το 28% βίωσαν τέτοια περιστατικά μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Και διευκρινίζει, πως ο αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα, καθώς «ο εντοπισμός και η παροχή βοήθειας σε επιζήσαντες και επιζήσασες παρεμποδίζονται από μια απροθυμία τους να αναφέρουν τις επιθέσεις επειδή νιώθουν φόβο, ντροπή ή αβοήθητοι. Επίσης, ανησυχούν μην υποστούν διακρίσεις και αντίποινα ή μη στιγματιστούν ενώ δε νιώθουν αρκετή εμπιστοσύνη για να ανοιχτούν, ακόμα και στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας και σε επαγγελματίες κρατικών φορέων στους τομείς της περίθαλψης και της ψυχικής υγείας».

Σύμφωνα πάντα με την Ύπατη Αρμοστεία πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου, όπου διαμένουν περίπου 5.500 άνθρωποι, καθώς επισημαίνεται ότι σε αυτά τα κέντρα οι τουαλέτες και τα ντους είναι χώροι προς αποφυγή όταν πέσει η νύχτα για τις γυναίκες και τα παιδιά, εκτός αν συνοδεύονται από τους άνδρες της οικογενείας τους!