«ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΩΝ ΦΥΛΩΝ»… ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ; Ο ΧΙΤΛΕΡ Ή Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ;

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γ. Δημητρακόπουλου «Επιχείρησις Barbarossa – Ως τις πύλες της Μόσχας»:

Ο μετέπειτα «Πατέρας της Νίκης» των «Δημοκρατιών», Τσώρτσιλ, υπήρξε… μέγας «ρατσιστής», στην θεωρία και στην πράξη. Έτσι, ως υπουργός Πολέμου, Αεροπορίας και Αποικιών, διέταξε αεροπορικές επιδρομές, καθώς και την χρήση χημικών όπλων κατά εξεγερθέντων κατά της βρετανικής κατοχής Αράβων στο Ιράκ, το 1921.

Συμφώνως με κρατικά έγγραφα και στρατιωτικά σήματα τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν προσφάτως, ο Τσώρτσιλ έδωσε διαταγή στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στράτου  στρατηγό σερ Πέρσι Κοξ να χρησιμοποιήσει τις δεκάδες χιλιάδες οβίδες με «αέριο μουστάρδας», με το εξής σκεπτικό: «Αν είναι διαθέσιμες στην  περιοχή οβίδες πυροβολικού με χημικό αέριο ή αν μπορούν να μεταφερθούν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθούν επειδή προέχει η ασφάλεια. Δεν υπάρχει ερώτημα γι’ αυτό αφού σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης επιτρέπεται η χρησιμοποίηση κάθε όπλου. Ο αρχηγός του επιτελείου οφείλει να προασπίζει τις θέσεις του με όποια όπλα διαθέτει».

Από τα σχετικά έγγραφα φαίνεται ότι την εποχή εκείνη ο βρετανικός στρατός στη Μεσοποταμία διέθετε 19.500 οβίδες με χημικό αέριο έτοιμες προς χρήση, ενώ οι διοικητές των μονάδων ζήτησαν αργότερα επιπλέον 15.000 οβίδες, οι οποίες μεταφέρθησαν εκτάκτως από την Αίγυπτο.

Μάλιστα, ο Τσώρτσιλ δικαιολόγησε ως εξής την αναγκαιότητα χρήσεως των χημικών όπλων: «Δεν καταλαβαίνω αυτές τις μουρμούρες για τη χρησιμοποίηση αερίων. Είμαι εντονότατα υπέρμαχος της χρήσης δηλητηριωδών αερίων εναντίον απολίτιστων φυλών» (πηγή: ιστορικό αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδος “Guardian”, υπό τον τίτλο “The Churchillyoudidn’tknow”).

Πόσα μέλη των «απολιτίστων» φυλών έπεσαν θύματα της καταστολής του Τσώρτσιλ; Συμφώνως με τις βρετανικές υπηρεσίες, περί τις 10.000. Στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα…