ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 54 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ «ΦΑΕΘΩΝ»

ImageHandler
Παραδόθηκαν σήμερα επισήμως στο Ελληνικό κράτος τα λείψανα επτά ακόμη πεσόντων Ελλήνων υπηκόων στη Κύπρο, κατά το 1964 και 1974. Μετά από 54 χρόνια επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα των πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων, που θυσιάστηκαν στην περιοχή Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964 κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας.
Πρόκειται για τον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Χρυσούλη από την Αθήνα, τον Πλωτάρχη Σπυρίδωνα Αγαθό από την Κέρκυρα, τον Πλωτάρχη Νικόλα Πανάγο από την Αρκαδία, τον Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Θεοδωράτο από την Κεφαλληνία και τον Ανθυπασπιστή Νικόλαο Καππαδούκα από τη Σκόπελο. Ακόμη δυο μέλη του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων έπεσαν ηρωικά την ίδια μέρα, ο Ανθυπασπιστής Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία, τα λείψανα του οποίου επαναπατρίστηκαν τον Ιανουάριο πέρσι και ο Κύπριος εθελοντής από τη Μόρφου, Άκης Φιλήτας, η σορός του οποίου ετάφη στη γενέτειρα του.
FAETHON2
FAETHON3
Η θυσία του πληρώματος του Φαέθων
Οι ακταιωροί Φαέθων και Αρίων, οι οποίες ήταν δωρεά του Αναστάσιου Λεβέντη στην Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβαν μέρος στις μάχες της Τηλλυρίας, κατά την διάρκεια των οποίων τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με βόμβες ναπάλμ εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς, αλλά και κατοικημένων περιοχών προκαλώντας μεγάλες απώλειες.
Στις 8 Αυγούστου 1964 επιτέθηκαν και εναντίον της ακταιωρού Φαέθων, που εκείνη την ημέρα κατευθύνθηκε με μηχανικά προβλήματα στον όρμο του Ξερού, προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Μανσούρας, όπου οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει προγεφύρωμα.
Συνεπεία της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους δυο υπαξιωματικοί και τέσσερις ναύτες, καθώς και ο Κύπριος εθελοντής, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος εξαιτίας του τραυματισμού του έχασε αργότερα το δεξί του χέρι.
Υ.Γ. Είναι ντροπή τα κόκκαλα των Ηρώων μας να είναι σκόρπια χρόνια ολόκληρα και να τα τραβάνε τα σκυλιά, όχι μόνο στην Κύπρο μας, αλλά και στην Αλβανία. Είναι ντροπή να μην έχουν φτιάξει τόσα χρόνια ένα στρατιωτικό κοιμητήριο. Κάποτε οι Αθηναίοι εκτελούσαν τους νικητές στρατηγούς όταν δεν περισυνέλλεγαν τους νεκρούς τους. Εδώ έχουμε άχρηστους πολιτικούς, που παρίστανται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μόνο για το θεαθήναι. Ντροπή σε όλους τους!