Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Α) Δοξάρι είμαι στα χέρια σου, Κύριε, τέντωσέ με, αλλιώς θα σαπίσω.

Β) Μη με παρατεντώσεις, Κύριε, θα σπάσω.

Γ) Παρατέντωσε με , Κύριε κι ας σπάσω.

Νίκος Καζαντζάκης-Αναφορά στον Γκρέκο

Ο όρος αισθητική αναφέρεται κυρίως σε διάφορες μορφές τέχνης, την αρχιτεκτονική, την μουσική, την ζωγραφική και πολλές άλλες. Εντούτοις, η τέχνη αποτελεί μια ευρεία έννοια. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος επιλέγει να ζήσει την ζωή του αποτελεί τέχνη και χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη αισθητική.

Ο τρόπος, λοιπόν, ζωής του Εθνικιστή χαρακτηρίζεται από μια ορισμένη αισθητική, η οποία είναι εμφανής στην συμπεριφορά, τα λόγια και τα έργα του. Πρώτο και κύριο, το θάρρος, ή αλλιώς η θανάτωση του φόβου. Μπροστά στον κίνδυνο ο Εθνικιστής δεν θα ασχοληθεί με τους δειλούς, παρά θα σταθεί όρθιος και θα κοιτάξει κατά πρόσωπο τον εχθρό. Δεύτερον, η ευγένεια, η οποία συνίσταται όχι μόνο στην ομορφιά της μορφής και της συμπεριφοράς, αλλά και στην εσώτερη ανάγκη για προσφορά στον συνάνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Τρίτον, η γενναιοδωρία, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την περηφάνεια και ωθεί τον Εθνικιστή στην αδιαφορία για τα υλικά αγαθά και την απαγκίστρωση από τον μεγαλύτερο εχθρό του ηρωισμού, το χρήμα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία συνθέτουν την αισθητική του εθνικιστικού τρόπου ζωής. Εντούτοις, όπως δηλώνει και ο Καζαντζάκης, η «τρέλα», το πάθος είναι αυτό που κινεί τον Εθνικιστή να ξεπεράσει τα όρια του και σαν άλλος ρομαντικός να ξεχυθεί με ορμή στον αγώνα, χωρίς να εμμένει σε λογιστικές και ρασιοναλιστικές παραμέτρους. Και αν σε ένα πλοίο η λογική είναι το τιμόνι, ο άνεμος που κινεί το πλοίο είναι το πάθος, και αυτά τα δύο είναι εξίσου αναγκαία. Άλλωστε, μόνο ένας τρελός θα μπορούσε όχι μόνο να αγνοήσει, αλλά και να πάει κόντρα απέναντι στο σκοτάδι αυτού του κόσμου. Αυτό το πάθος είναι το ειδοποιό στοιχείο που κάνει ξεχωριστό τον εθνικιστικό τρόπο ζωής.

Πάθος, «τρέλα», θάρρος, ευγένεια και γενναιοδωρία αποτελούν τα βασικά αισθητικά στοιχεία του εθνικιστικού τρόπου ζωής και χαρακτηρίζουν κάθε Εθνικιστή, ο οποίος τολμά σε κάθε ευκαιρία να ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων του, αγνοώντας τις συνέπειες.