ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ STRATFOR (CIA): ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 

Τις… αντιρρήσεις του για την δυνατότηταμιας «καθαρής» εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια (την οποία προαναγγέλλουν μετά μανίας οι τσιπροβλαμμένοι…) εξέφρασε το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor (ένα ακόμα «Ίδρυμα» της CIA και του αμερικανικού κατεστημένου…), το οποίο σε ανάλυσή του υποστηρίζει ότι η χώρα δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια μετά το 2018, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως πως οι συμφωνίες προβλέπουν την συνέχιση της Επιτροπείας. Ιδού τι μας περιμένει:

«Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν γίνει πλέον εγκάρδιες. Η Ελλάδα λαμβάνει τις υποδόσεις του προγράμματος τους τελευταίους μήνες χωρίς σημαντικά προβλήματα. Όμως δεδομένου ότι το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2018, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για πρόωρες συνομιλίες για το τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με διάφορες εφημερίδες και πηγές του Stratfor, η λήξη του προγράμματος δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς η Ελλάδα πιθανώς να συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Είναι ασαφές αν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική υποστήριξη για τουλάχιστον μία δεκαετία, ακόμη κι αν έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές και έχει μειώσει το έλλειμμά της…

Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτές δεν αποκλείεται να πιέσουν την Αθήνα να υπογράψει μια νέα οικονομική συμφωνία -πιθανώς με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικές γραμμής ή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με χαλαρούς όρους- για να έχουν μια επίβλεψη των ελληνικών πολιτικών. Υπό αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν τρόπο να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να “πληρώσει” το πολιτικό τίμημα από τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2019. Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την μετατροπή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε περίπτωση που ίδρυμα αυτό δημιουργηθεί, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πελάτης του».

(ΥΓ): Αλήθεια, που θα πάνε να κρυφτούν οι συριζοψεκασμένοι μόλις θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα αποκαλυφθεί η αλήθεια; Μέχρι τότε… έχουν καιρό να το σκεφτούν!