ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΙΣ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ!

«Μεγάλο θρησκευτικό σκάνδαλο» παρουσιάστηκε στον τουρκικό τύπο η ανακαίνιση που είχε αποφασιστεί για ένα μουσουλμανικό τζαμί, η οποία στην πορεία της ανέδειξε μια ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Αυτά συνέβησαν στην πόλη Αλάτσατα κοντά στην Σμύρνη, που πριν από την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν μια ανθούσα ελληνική πόλη. Όταν μετά από την απόφαση των τοπικών αρχών άρχισαν οι εργασίες της ανακαίνισης του μουσουλμανικού τεμένους σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, (εφημερίδα Zaman), ξέσπασε ένα μεγάλο «σκάνδαλο» όπως χαρακτηρίστηκε της ανακαίνιση του τζαμιού της πόλη Αλάτσατα κοντά στην Σμύρνη.

Το τζαμί αυτό όταν ζούσαν εκεί οι Έλληνες ήταν εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Κωνσταντίνο. Λόγω των εκτεταμένων φθορών που είχαν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, η τοπική διοίκηση ανέθεσε σε ένα εδικό συνεργείο να κάνει τις εργασίες ανακαίνισης. Το τουρκικό όμως συνεργείο αντί να ανακαινίσει το μουσουλμανικό τέμενος προχώρησε και αναστύλωσε …το πεσμένο ιερό τέμπλο του ναού και έτσι αντί για τζαμί ουσιαστικά παρέδωσε την ελληνική εκκλησία όπως ήταν στην αρχική της μορφή. Οι εικόνες που αναμεταδοθήκαν είναι εντυπωσιακές καθώς δείχνουν με πιο μεγάλο σεβασμό οι ειδικοί εργάτες της ανακαίνισης του κτίσματος ανακάλυπταν τους διάφορους σταυρούς που βρίσκονται στις κολώνες του ναού και με πιο δέος ανέσυραν το πραγματικά περίτεχνο τέμπλο της ελληνικής εκκλησίας.

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά τον αππάνθρωπο και τραγικό διωγμό του ελληνισμού από την περιοχή, βλέπουμε ότι το ελληνορθόδοξο πνεύμα υπάρχει παντού.