ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ MADE IN USA

Γράφει ο Νικόλαος Παπαδιονυσίου

Εδώ και τρία περίπου χρόνια, από την εμφάνιση και την αιμοσταγή μεσουράνηση του ISIS, είχαμε πολλάκις (όχι Πολλάκης) επισημάνει κάτι  παράδοξο και ακατανόητο αυτής της καταστάσεως. Συγκεκριμένα, μία τρομοκρατική οργάνωση, εμφανίζεται με βάση μια συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη, μια αδίστακτη, ανηλεής και απάνθρωπη συμμορία που στηρίζει την κυριαρχία της στην φρίκη, στον θάνατο και στον τρόμο.  Ένα συνονθύλευμα,  φανατικών και σχιζοφρενών που απολαμβάνουν και διασκεδάζουν βασανίζοντας και δολοφονώντας με τέτοιο τρόπο που ούτε η πλέον νοσηρή φαντασία μπορεί να συλλάβει. Μία οργάνωση εγκληματιών που δεν περιορίζει τη δράση της στην Μέση Ανατολή, αλλά σπέρνει τον θάνατο και τον όλεθρο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεκάδες βίντεο, από αποκεφαλισμούς, καρατομήσεις, απαγχονισμούς και ομαδικές εκτελέσεις κατακλύζουν το διαδίκτυο προβάλλοντας την φρίκη και τη νοσηρότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Τότε λοιπόν, πριν από δυο χρόνια είχαμε επισημάνει, ότι αυτό που ειλικρινά μας προβληματίζει, ειδικά μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι  τον Νοέμβριο του 2015 που είχε κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους, είναι το γιατί η Δύση δεν ξεκινά μια συντονισμένη και οργανωμένη χερσαία επιχείρηση εξόντωσης των δολοφόνων του ISIS. Με τα μέσα παρακολούθησης και εντόπισης όπως δορυφόροι και θερμικοί ανιχνευτές ήταν πανεύκολο να χαρτογραφηθούν οι θέσεις και οι βάσεις τους στην Συρία. Και κατόπιν τούτου –χωρίς να ισχυριστούμε ότι διαθέτουμε υψηλές στρατηγικές γνώσεις, αλλά επιστρατεύοντας την απλή λογική- μετά από έναν καταιγιστικό αεροπορικό βομβαρδισμό και την συντονισμένη χερσαία επιχείρηση Δυτικών Ειδικών Δυνάμεων, το Ισλαμικό κράτος θα αποτελούσε παρελθόν. Και όταν θανατώνονταν το κεφάλι του τέρατος, τα πλοκάμια στις διάφορες χώρες σιγά – σιγά θα ξεψυχούσαν. Εδώ η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ, βιάστηκαν να παρέμβουν στον εμφύλιο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, για να αποκαταστήσουν και να διαφυλάξουν όπως ισχυρίζονταν την ειρήνη και την ελευθερία. Ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο σε μια σύγκρουση εθνοτήτων που η καταστροφή και ο όλεθρος δεν ξεπερνούσε τα σύνορα της χώρας.

Στην περίπτωση λοιπόν του ISIS δεν έχουμε την περίπτωση της Αλ Κάιντα, μιας πανίσχυρης μουσουλμανικής τρομοκρατικής οργάνωσης που απλώνονταν σε όλη την Ασία και την Αφρική, αλλά μια συγκεκριμένη οργάνωση φανατικών Σουνιτών με καθορισμένα σύνορα κράτους, μέχρι και ονομασμένη πρωτεύουσα.  Πιο επικίνδυνα και κατακριτέα ήταν για την παγκόσμια κοινότητα τα τεκταινόμενα στην Μπάνια Λούκα και στην Σρεμπρένιτσα ώστε να προκαλέσουν την άμεση επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, από τις άγριες σφαγές στην Μέση Ανατολή και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που εδώ η Δύση αντιδρά παθητικά, περιοριζόμενη μόνο σε άκακους αφορισμούς σφυρίζοντας αδιάφορα;

Απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα έδωσαν οι πομπώδεις δηλώσεις του αρχηγού του Ισλαμικού κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι αποδεικνύοντας αυτά που βάσει απλής λογικής, ήταν ηλίου φαεινότερα. Δήλωσε λοιπόν ότι ο Αλλάχ τον διέταξε να εξολοθρεύσει πρώτα τους Σιίτες και κατόπιν τους Χριστιανούς. Σιίτες μουσουλμάνοι είναι το Ιράν, ο Λίβανος, οι Παλαιστίνιοι και γενικότερα όλοι οι άσπονδοι εχθροί των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ερωτηθείς δε για τους Ισραηλινούς απάντησε ότι ο Αλλάχ δεν του ανάφερε τίποτα γι αυτούς.

Να λοιπόν που τώρα δυο με τρία χρόνια μετά οι επισημάνσεις και οι ισχυρισμοί μας δεν αποδεικνύονται βάσει λογικής μόνο, αλλά και βάσει γεγονότων.

Συγκεκριμένα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Russia Today, από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δόθηκαν στην δημοσιότητα αεροφωτογραφίες οι οποίες δείχνουν την ειρηνική συνύπαρξη δυνάμεων του αμερικανικού στρατού με τους τζιχαντιστές, στη Συρία. Στις συγκεκριμένες αεροφωτογραφίες φαίνονται θωρακισμένα οχήματα τύπου Hummer των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να στρατοπεδεύουν σε σημεία τα οποία είχαν οχυρωθεί προηγουμένως από τζιχαντιστές στην Συρία.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται η άποψη του ρωσικού υπουργείου άμυνας η οποία αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά προπύργια βρίσκονται στις περιοχές ISIS, δεν έχει διοργανωθεί περιπολικός έλεγχος». Αυτό σημαίνει  ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται σε περιοχές κατεχόμενες από τρομοκράτες, θεωρούν ότι βρίσκονται σε φίλιο έδαφος και ως εκ τούτου νιώθουν απόλυτα ασφαλείς.

Φυσικά τα προαναφερόμενα δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά, αλλά είναι μια επαναλαμβανόμενη ιστορία. Ας μην ξεχνάμε πως όταν η πρώην ΕΣΣΔ εισέβαλε το 1979 στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν οι λεγόμενοι «Μουτζαχεντίν» εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς στρατιωτικούς των Ειδικών Δυνάμεων σε εκτεταμένες μεθόδους και τακτικές ανταρτοπόλεμου, προκειμένου να τις  εφαρμόσουν εναντίον των Σοβιετικών εισβολέων. Όλοι θυμόμαστε την ταινία Ράμπο Νο 3, όπου ο Αμερικανός υπερήρωας και απρόσβλητος από τις σφαίρες Τζώννυ Ράμπο επιχειρεί στο Αφγανιστάν τη βοηθεία Ταλιμπάν. Επίσης ας θυμηθούμε το 1988 κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιράκ και Ιράν την επιχείρηση «Ανφάλ» όπου ο Σαντάμ Χουσείν πολέμαρχος και πρωτοπαλλήκαρο τότε των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ιράν μεγάλου εχθρού των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε χημικά όπλα  εξοντώνοντας χιλιάδες Κούρδους άμαχους. Οι εικόνες φρίκης με νεκρούς Κούρδους να κρατούν στην αγκαλιά τους τα νεκρά βρέφη τους, έκαναν τον γύρω του κόσμου, αλλά κανένα Συμβούλιο του ΟΗΕ δεν αντέδρασε ή αντέδρασε χλιαρά και άτολμα, κανένας δήθεν ανθρωπιστής ηγέτης δεν καταδίκασε το στυγερό και απάνθρωπο έγκλημα, ούτε φυσικά η Διεθνής κοινότητα κινήθηκε εναντίον του αμερικανοκίνητου Ιράκ.

Μιλώντας φυσικά καθαρά θεωρητικά, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μετά την αραβική «άνοιξη» και το χάος που επικράτησε και επικρατεί στις χώρες της Βορείου Αφρικής, το αγκάθι για τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή είναι το Ρωσόφιλο καθεστώς Άσαντ. Η ανατροπή του Σύρου προέδρου και η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος που θα αποτελεί θεράποντα των Αμερικανών θα θέσει τέλος στην ύπαρξη Ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Συρία και την αντικατάστασή τους από Αμερικάνικες οι οποίες θα ελέγχουν το Ιράν, τους πετρελαϊκούς αγωγούς, καθώς και την Διώρυγα του Σουέζ. Επίσης ένα τέτοιο σενάριο θα ενισχύσει την παρουσία του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή. Στα σχέδια αυτά οι φανατικοί του Ισλαμικού κράτους αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο.