ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Την ημέρα που τιμάται επισήμως από το Ελληνικό κράτος η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία, επέλεξε η τουρκόφωνη εφημερίδα «Birlik» που εκδίδεται στην Κομοτηνή για να ονομάσει «δήθεν» τη Γενοκτονία των προγόνων μας στη Μικρά Ασία και να επαναλάβει αυτό που είχε γράψει για τη Γενοκτονία στον Πόντο. Αυτή τη φορά στο κείμενο καταγράφεται η ενόχληση της εφημερίδας με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία και το μνημείο στη Δράμα. 
Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
Μετά από την δήθεν «Ποντιακή Γενοκτονία» τώρα και «Γενοκτονία Μικράς Ασίας». Το πρώτο βήμα έγινε στην Δράμα. Στην Ελλάδα πλέον μετά από την δήθεν «Ποντιακή Γενοκτονία», υπάρχει ο ισχυρισμός πως και οι Ρωμιοί που μετανάστευσαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών υπέστησαν Γενοκτονία στην Τουρκία. Για αυτό τον λόγο άρχισαν να γίνονται μνημεία και ενώ ως τώρα γινόταν τελετές για την «Μικρασιατική καταστροφή», η 14η Σεπτεμβρίου με τον νόμο 2645/1998 ανακηρύχτηκε ως Ημέρα Γενοκτονίας και Μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Αλλά οι σύλλογοι των ανταλλάξιμων μέχρι σήμερα στα μνημεία που έκαναν στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν, τα ονόμαζαν «Μικρασιατική Καταστροφή» και οργάνωναν τελετές μνήμης. Από το 2017 και μετά με πρώτη την Δράμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στα μνημεία που άρχισαν να χτίζονται μαζί με την «Μικρασιατική Καταστροφή», άρχισε να χρησιμοποιείται και ο όρος «Γενοκτονία».
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Δράμας στις φετινές τελετές με αυτή την πρακτική δίνει μια διαφορετική διάσταση. Στις ανακοινώσεις του μαζί με τον όρο «Μικρασιατική καταστροφή» προβάλει και τον όρο «Γενοκτονία».
Ο Νίκος Λατσίσταλης – πρόεδρος του συλλόγου στα ταξίδια που έκανε σε διάφορες χρονικές περιόδους στην Τουρκία έφερε πέτρες από διάφορες περιοχές της Ανατολίας και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας που τις τοποθέτησε σε ένα μακρύ δρόμο από τσιμέντο, γράφοντας από κάτω από ποια περιοχή προέρχονται.
Έτσι τοποθέτησαν 95 πέτρες-μνημεία από τις 95 πόλεις που ζούσαν οι Ρωμιοί όχι μόνο στην Ανατολία αλλά και από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα εγκαίνια θα γίνουν με μεγάλη συμμετοχή στις 17/9/2017.
Εν ολίγοις, στην Ελλάδα μετά από την δήθεν «Ποντιακή Γενοκτονία», πλέον κινητοποιήθηκαν και οι σύλλογοι πολιτών και την ανταλλαγή πληθυσμών που μέχρι χτες την ονόμαζαν και την μνημόνευαν ως «Μικρασιατική Καταστροφή», από τώρα και μετά την μνημονεύουν ως Γενοκτονία».