Η «ΗΡΩΪΚΗ» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Ο «ΣΤΑΛΙΝΟΤΣΟΛΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Γράφει ο Αντίοχος

Άρθρο υπό τον τίτλο «Η φωτογραφία που δεν αφήνει την ακροδεξιά να κοιμηθεί», έγραψε ο Κούλογλου στη φυλλάδα RealNews (του ολιγάρχη Βαρδινογιάννη). Και ποια είναι αυτή η επίμαχη φωτογραφία; Ιδού:

«Από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, μια εικόνα δεν άφηνε την αντικομουνιστική δεξιά να κοιμηθεί ήσυχη τα βράδια: η φωτογραφία της απελευθέρωσης του Βερολίνου από τα σοβιετικά στρατεύματα…».

Σίγουρα ο «σταλινοτσολιάς» Κούλογλου ξέρει πολύ καλά την ιστορία αυτής της «ηρωικής» φωτογραφίας των «απελευθερωτών», αλλά καμώνεται πως δεν την ξέρει, για να υπερηφανευθεί για τα ινδάλματά του, που αφάνισαν εκατομμύρια ανθρώπους, έχοντας όμως… καλές προθέσεις (μια πιο… δίκαιη κοινωνία).

Ας πούμε, λοιπόν, δυο λογάκια γι’ αυτήν την διόλου ηρωική φωτογραφία, που μας κρατάει… ξάγρυπνους. Την τράβηξε στις 2 Μαΐου 1945 ο σοβιετικός αξιωματικός Yevgeny Khaldei και για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 1945 στο σοβιετικό περιοδικό Ogonyok και εν συνεχεία προωθήθηκε στους ανά τον κόσμο υποτακτικούς των σοβιετικών για προπαγανδιστικούς λόγους. Ωστόσο, η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε δεν είναι η αυθεντική! Κατ’ αρχάς, η φωτογραφία είναι στημένη, προκειμένου να αποτυπωθεί η στιγμή στον φωτογραφικό φακό. Επίσης, ο πυκνός καπνός που φαίνεται στο βάθος προσετέθη μετά από άλλη φωτογραφία, για να φανεί ότι την ώρα που υψωνόταν η σημαία τάχα γίνονταν μάχες, άρα οι υψώσαντες τη σημαία ήταν… ήρωες, διότι υποτίθεται πως κινδύνευαν, ενώ στην πραγματικότητα είχαν τελειώσει όλα.

Όμως, η σπουδαιότερη επέμβαση που έχει γίνει είναι στα δύο ρολόγια –ένα σε κάθε χέρι- που φορούσε ο στρατιώτης που στήριζε τον σημαιοφόρο, και ήταν προϊόντα ληστείας (οι Σοβιετικοί αξιωματικοί και στρατιώτες διακρίθηκαν ιδιαίτερα στο «σπορ» του κατσαπλιαδισμού, με την ανοχή του σταλινικού καθεστώτος…). Αργότερα, ο ίδιος ο φωτογράφος δήλωσε ότι διατάχθηκε να σβήσει το ένα ρολόι και ότι το έκανε ξύνοντας με μία βελόνα ένα από τα αρνητικά φιλμ.

Αυτά τα ολίγα περί των… ηρωικών προτύπων των σταλινικών ληστο-«απελευθερωτών» (που «απελευθέρωναν» τους ηττημένους από τα… ρολόγια τους κι από ότι άλλο τους… γυάλιζε στο μάτι)!