Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ» ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ  ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ

 

Γράφει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Φουριόζος επανεμφανίστηκε με επιστολή του στα «Νέα» ο… κορακοζώητος Μίκης, προς υπεράσπιση του «πατερούλη» Στάλιν και της αλήστου μνήμης «μάνας των λαών» Σοβιετίας.

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, εμφανίζει τους ομοϊδεάτες του ως… αδικημένους και «πολίτες β΄ κατηγορίας»: «Εμείς μείναμε στην γωνία, ουσιαστικά και πάλι (όπως στον Εμφύλιο) πολίτες β’ κατηγορίας». Παρακάτω δε, κάνει λόγο και για 100.000 κομμουνιστές που… βασανίστηκαν στην Μακρόνησο.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί», σύντροφε Μίκη! Διότι, πέρασες από την Μακρόνησο, αλλά… έφυγες νωρίς με την παρακάτω δήλωση μετανοίας:

«Ο υπογεγραμμένος Μιχαήλ Θεοδωράκης του Γεωργίου και της Ασπασίας, Στρατιώτης Τάγματος Σκαπανέων ετών 24 φοιτητής, κάτοικος Ν. Σμύρνης, δηλώ ότι αποκηρύσσω τον ξενόδουλονκομμουνισμόν και την εθνοκτόνονανταρσίαν και ότι ολοψύχως τίθεμαι εις την διάθεσιν της αγωνιζομένης Πατρίδος.

Ο δηλών

Μιχ. Γ. Θεοδωράκης

Αθήναι 18/04/1049

(εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της 19ης Απριλίου 1949).

Εν συνεχεία δε, ο Μίκης, μόνο ως πολίτης β΄ κατηγορίας δεν αντιμετωπίστηκε, ακόμα και στα χρόνια μετά τον συμμοριτοπόλεμο, που ήταν «σφιχτά» τα πράγματα – γιατί ήταν νωπό το αίμα.

Έτσι, το 1953, ενώ εδιώκοντο (και δικαίως!) τα συντρόφια του, ο Μίκης πήρε υποτροφία από το κράτος, για σπουδές εις Παρισίους. Και μόλις επέστρεψε, κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί του τότε κατεστημένου του τύπου για να αναδείξουν το «γελαστό παιδί».

Γνωρίζετε πολλούς «πολίτες β΄ κατηγορίας» να παίρνουν κρατικές υποτροφίες για το Παρίσι από το «σκληρό μετεμφυλιακό κράτος» και μετά να «πέφτουν απάνω τους» λυτοί και δεμένοι για να τους αναδείξουν;

Άστα τα παραμύθια, λοιπόν, σταλινικέ Μίκη και δεν πείθεις κανέναν. Μια ζωή ευνοούμενος της εκάστοτε εξουσίας –εγχώριας και υπερατλαντικής- ήσουν!