ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

«Σε είδαμε το κατώφλι να διαβαίνεις 
σε είδαμε το μέτωπό σου να γυρίζεις 
σε είδαμε στη μελανή την νύχτα να πηγαίνεις 
να προχωράς τους διαδρόμους να διασχίζεις.

Εμείς σε είδαμε όπως και τόσους άλλους 
στης κρίσεως την ώρα, έξω απ’ τα τείχη μακριά 
ας ήταν δικοί μας ή με τους αντιπάλους 
όλοι τους χαθήκανε τόσο αδερφικά.

Σε είδαμε την καταδίκη που βαστούσες 
του φθινοπώρου αυτό το σάπιο πρωινό 
σε είδαμε σιγά σαν προχωρούσες 
μ’ εμάς να μοιάζει το βλέμμα σου το γελαστό.

Στης αυγής τα σταλάγματα σε είδαμε εμείς 
ανάμεσα στα χαίρε εσύ να ξεχωρίζεις 
για μας βαριά κυλούσανε ώρες αναμονής 
μα σαν η νύχτα ξαναρθεί σε μας θε να γυρίζεις.»

Ρόμπερτ Μπραζιγιάκ

Μπορεί η ραστώνη του καλοκαιριού να έχει επηρεάσει αρκετούς συμπατριώτες μας, όσον αφορά την ενασχόλησή τους με την πολιτική σκηνή του τόπου, τα μέλη και στελέχη όμως του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου συνέχισαν και συνεχίζουν ακούραστα την δραστηριότητά τους σε όλο το φάσμα του εθνικιστικού αγώνα.

Στις 20 του Ιούλη, έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά της κατοχής από την εποχή που δραστηριοποιείται το ΕΛΑΜ στην Κύπρο. Εκατοντάδες συναγωνιστές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, κατέφθασαν στο Λήδρα Πάλας για να φωνάξουν κατά της κατοχής αλλά και για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ταυτόχρονα με την εκδήλωση του Εθνικιστικού κινήματος, λάμβαναν χώρα τρεις ακόμα εκδηλώσεις. Μία στο προεδρικό που αποτελεί την επίσημη εκδήλωση της Κυβέρνησης, μία στο άγαλμα της Ελευθερίας από τα κόμματα ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη και μία στο τέρμα της οδού Λήδρας από τις Αυτόνομες Φοιτητικές παρατάξεις, την Αδούλωτη Κερύνεια και την Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών. Βεβαίως παρά το ότι η Πρωτοβουλία Πολιτών ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης στη Λήδρας, ηγετικά της στελέχη παρευρέθηκαν στην εκδήλωση των τριών κομμάτων, η οποία αποτελούσε ουσιαστικά προεκλογική συγκέντρωση του Νικόλα Παπαδόπουλου, αδειάζοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο την Πρωτοβουλία Πολιτών αλλά και τις αυτόνομες φοιτητικές παρατάξεις…

Παρόλα αυτά, η εκδήλωση του ΕΛΑΜ ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο εκδήλωση, αφού η εκδήλωση των τριών κομμάτων δεν είχε πάνω από 200 άτομα ενώ η εκδήλωση στη Λήδρας είχε περίπου 150 άτομα. Αυτό καταδεικνύει την δύναμη του Εθνικιστικού κινήματος στην κινητοποίηση στο δρόμο και την απήχησή του στη νεολαία. Αυτό άλλωστε φοβήθηκαν και οι Τούρκοι σωβινιστές κάνοντας για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του 1996, με το θάνατο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αντισυγκέντρωση στην κατεχόμενη Λευκωσία, εναντίον της αντικατοχικής εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας. Όλα τα ποιο πάνω αναδεικνύουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο στην ηγετική προμετωπίδα του εθνικού και αντιομοσπονδιακού αγώνα.

Η επιστροφή στο Εθνικό Συμβούλιο

Η επιστροφή του Εθνικιστικού κινήματος στο Εθνικό Συμβούλιο είναι πλέον γεγονός μετά την ουσιαστική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Σκοπός του ΕΛΑΜ είναι να καταδείξει τις επιλογές που ανοίγονται πλέον μπροστά μας για αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό και απαλλαγή από την ταφόπετρα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, έχουμε στο παρελθόν παραδώσει ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή πορείας και θα πιέσουμε για την υιοθέτησή της.

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε αυταπάτες. Στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναλωθήκαμε στο να συζητάνε κάποιοι για το αν οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους παρακολουθούν τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ και στους τρόπους που ο Άντρος Κυπριανού ξεφεύγει από την παρακολούθηση αυτή…

Εδώ να κάνω βέβαια λίγο τον συνήγορο του διαβόλου, λέγοντας πως αυτοί οι οποίοι ζουν σε γυάλινο σπίτι καλό είναι να μη ρίχνουν πέτρες. Συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, όταν ήταν Πρόεδρος παραδέχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, σε συνεδρία μετά το Μαρί το 2011, ότι παρακολουθούσε η ΚΥΠ τηλέφωνα στελεχών του ΕΛΑΜ, πράγμα που διέρρευσε τότε στον καθημερινό τύπο. Θέση, βέβαια, δική μας είναι ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων για την επίτευξη πολιτικού οφέλους.

Δυστυχώς ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου υποβαθμίζεται συνεχώς, χωρίς να προσφέρει στην θέσπιση στρατηγικής για διέξοδο από το αδιέξοδο, όπως θα έπρεπε. Την ανυπαρξία άλλωστε παραγωγής γεωστρατηγικής σκέψης σε Ελλάδα και Κύπρο έχει επισημάνει εμφατικά και ο καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, με αποτέλεσμα συνολικά ο Ελληνισμός να σύρεται πίσω από ξένα ιδεολογήματα, ανεφάρμοστα πολλές φορές στο ελλαδικό ή κυπριακό γίγνεσθαι.

Η τιμή στους νεκρούς, πεδίο προπαγάνδας για άλλους

Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει άτομα από συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο να έρχονται σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους του Εθνικιστικού κινήματος, σε μνημόσυνα πεσόντων. Τα γεγονότα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι αφού κάποιοι επιδιώκουν την απάντηση από την πλευρά του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, με σκοπό την διαστρέβλωση των γεγονότων και την εσωτερική τους συσπείρωση. Το ΕΛΑΜ δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο της λογικής της εμφύλιας σύγκρουσης. Ιδιαίτερα όταν αυτοί επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στο 2017 και όχι 45 και πλέον έτη στο παρελθόν.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, το ΕΛΑΜ έχει τόσο μεγάλη απήχηση στη νεολαία, ενώ οι μετρήσεις δείχνουν πως πλέον εκτός από τους νέους ψηφοφόρους αντλεί υποστήριξη από πρώην ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων.

Υπερήφανοι για την ιδεολογία μας, πιστοί στα Εθνικά Ιδεώδη, δίπλα στον απλό λαό και στον καθημερινό συμπατριώτη μας δίνουμε την υπόσχεση σε όλους πως δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα για Απελευθέρωση και κοινωνική Δικαιοσύνη!

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)