ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ;

«Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διαιώνιση της σκλαβιάς», είχε πει κάποτε ο Μαρξ και σήμερα τα ορφανά του που κυβερνούν την Ελλάδα φροντίζουν να τον δικαιώνουν απολύτως.

Έτσι, σημαντική εκμετάλλευση των «μεταναστών» που απασχολούνται εποχικά στον αγροτικό τομέα και η οποία τείνει να γίνει γενικός κανόνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, διαπιστώνει έρευνα του καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Απόστολου Παπαδόπουλου, και της ερευνήτριας, Λουκίας- Μαρίας Φρατσέα.

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με την εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, για τους «μετανάστες» η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα εγγυάται ένα εισόδημα αφορολόγητο, μόνο όμως για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους ως προσωρινά εργαζόμενους και δεν έχουν φιλοδοξίες να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους στην αγροτική Ελλάδα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διερεύνηση των συνθηκών εργασίας στη δυτική Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Ηλεία, όπου το ποσοστό των «μεταναστών» ανέρχεται στο 9% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μανωλάδα και η καλλιέργεια της φράουλας, ενός προϊόντος με σημαντική εμπορική αξία και εξαγωγικό προσανατολισμό. Εκεί η συμπίεση του κόστους παραγωγής επιτυγχάνεται με υπερεκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από όρους εντατικοποίησης της εργασίας, χαμηλής αμοιβής των ανθρώπων και προσπάθειας διατήρησης των ημερομισθίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα με νέες προσλήψεις.

Το τελικό συμπέρασμα, είναι ότι οι «μετανάστες» πέφτουν θύμα εκμετάλλευσης ανεξαρτήτως εθνικότητας, καθώς «η εκμετάλλευση έχει να κάνει με το καθεστώς της απασχόλησης και όχι με τη χώρα προέλευσής τους», όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Απλώς κάποιες εθνικότητες ξεφεύγουν σε κάποιο βαθμό από την υπερεκμετάλλευση γιατί έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν επαγγέλματα ή περιοχή ή εργοδότες», προσθέτει.

Πως μπορεί να σταματήσει επιτέλους «η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» (που’ λεγε κι ο Μαρξ) και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ταλαίπωρων Ασιατών – που δε μας φταίνε σε τίποτα οι ίδιοι, αλλά η Νέα Τάξη Πραγμάτων και τα κατά τόπους «αλληλέγγυα» όργανά της, που τους τάζουν ψεύτικους παραδείσους; Επιστρέφοντας άμεσα στις πατρίδες τους, λέμε εμείς!