Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ

Γράφει η Κορίνα Πενέση

Το γεγονός ότι στην περίπτωση του λεγόμενου Κυπριακού προβλήματος υπήρχε εξαρχής αρρωστημένο σχέδιο εναντίον του Ελληνισμού είναι γνωστό. 

Σε τούτο το συμπέρασμα συνηγορεί και η αποκάλυψη πρόσφατα αποχαρακτηρισμένου εγγράφου της CIA για τις τραγικές ώρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και το σχέδιο των Τούρκων για την επόμενη μέρα στο νησί. 

Το έγγραφο αποτελεί μία καταγραφή για τα όσα ειπώθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν στις 30 Ιουλίου 1974 στο State Department ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger και ο άλλοτε φοιτητής του και επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Yigal Allon.

Παρ’ όλη την λογοκρισία, λοιπόν, που επικρατεί και θα επικρατεί ακόμη και σαράντα και πλέον έτη μετά, παραθέτουμε την συνομιλία και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του: 

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

ΑΠΟΡΡΗΤΟ-ΝΑ ΜΗΝ ΦΩΤΟΤΥΠΗΘΕΙ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

Γιγκάλ Αλλόν, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Σίμκα Ντίνιτζ, πρέσβυς Ισραήλ στις ΗΠΑ

Δρ. Χένρι Α. Κίσιγκερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και βοηθός του προέδρου Νίξον για Θέματα Εθνικής Ασφαλείας

Άλφρεντ Λ. Άθερτον, Τζούνιορ, Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για υποθέσεις Μέσης Ανατολής και Νοτίου Ασίας

Πήτερ Ρόντμαν, μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας,

ΗΠΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Ιουλίου, 1974, 3.00-3.18 μμ

ΤΟΠΟΣ: Γραφείο Υπουργού, Υπουργείο Εξωτερικών

[Παραμένουν για σύντομο διάστημα μόνον οι φωτογράφοι, και μετά απέρχονται}

Δρ. Κίσιγκερ: Μόλις έκαμαν μια συμφωνία, οι Έλληνες και οι Τούρκοι.

Υπουργός Αλλόν: Τι αφορά;

Δρ. Κίσιγκερ: Μια κατάπαυση πυρός, και την έναρξη πολιτικών συνομιλιών σε μερικές εβδομάδες.

Υπουργός Αλλόν: Οπότε δεν θα προστεθούν [αποβιβαστούν] και άλλα Τουρκικά στρατεύματα;

Δρ. Κίσιγκερ: Η ουσία των διανοουμένων και των υφισταμένων μου εδώ, σε επίπεδο κάτω του Βοηθού ΥΠΕΞ, είναι να εστιάζονται σε λάθος πρόβλημα. Όλη τη προηγούμενη εβδομάδα με ήθελαν να χτυπάω τους Έλληνες. Τα ίδια άτομα αυτή την εβδομάδα με θέλουν να χτυπώ τους Τούρκους. Δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο, στο πραγματικό ισοζύγιο δυνάμεων, πόσες είναι οι Τουρκικές δυνάμεις εκεί. Ήταν σίγουρο ότι θα έφταναν σε συμφωνία. Δεν είχε κανένα νόημα να αναλωθεί η συμφωνία σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις.

Υπουργός Αλλόν: Έχουμε ένα προσωπικό πρόβλημα: ο Σαμψών ζητά να γίνουν δεκτές από το Ισραήλ η γυναίκα του και η οικογένειά του, σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Δρ. Κίσιγκερ: Θα το έκανα.

Υπουργός Αλλόν: Δεν θα αναστατώσει τους Τούρκους;

Δρ. Κίσιγκερ: Έχω μιλήσει [πολλές φορές] με τον Ετσεβίτ.

Υπουργός Αλλόν: Είναι [παλιός] φοιτητής σου.

Δρ. Κίσιγκερ: Έχω τόση επιρροή πάνω του όση και επάνω σε σένα! Αν επιθυμείς, δεν έχω πρόβλημα να πω στον Ετσεβίτ ότι μου έχεις μιλήσει.

Υπουργός Αλλόν: Ο Μακάριος ήταν εδώ;

Δρ. Κίσιγκερ: Δεν θα γυρίσει πίσω εύκολα, για να το θέσω ήπια.

Υπουργός Αλλόν: Τι θέλουν οι Τούρκοι;

Δρ. Κίσιγκερ: Διχοτόμηση πρώτα. Θα ήθελαν να μην υπάρχει κεντρική εξουσία. (Συνεχίζει για το αίτημα της οικογένειας Σαμψών): Απλά δεν είναι στη φύση του Ισραήλ να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε μια γυναίκα και στα παιδιά [κάποιου]. Δεν θα έχετε καθόλου κέρδος, και οριακά μόνον προβλήματα. Ρόυ, τι νομίζεις;

Κος Άθερτον: Η λέξη-κλειδί είναι οριακά.

Υπουργός Αλλόν: Θα στείλω ένα μήνυμα στον Ετσεβίτ.

Δρ. Κίσιγκερ: Αν θες το κάνω και εγώ. Γιατί διάλεξαν εσένα;

Πρέσβυς Ντίνιτζ: Οι Άραβες διαδίδουν ότι εμείς είμαστε [η δύναμη] πίσω από το πραξικόπημα.

Υπουργός Αλλον: Αυτό διευκολύνει τα πράγματα για την Αμερική.

Δρ. Κίσιγκερ: Δεν βλάφτει να έχει κανείς φήμη για δυνατότητες που δεν διαθέτει (γέλια).

Πρέσβυς Ντίνιτζ: ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΘΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ.

Δρ. Κίσιγκερ: Γιατί δεν πάμε ο Γιγκάλ και εγώ στο πίσω δωμάτιο ώστε να μιλήσουμε ως καθηγητής και φοιτητής;

Υπουργός Γιαλόν: Καλώς

(Οι υπουργοί Κίσσιγκερ και Αλλόν συζήτησαν για σύντομο διάστημα στο εσωτερικό γραφείο του υπουργού για περίπου τρία λεπτά, 3.15-3.18 μμ. Μετά βγήκαν από το εσωτερικό γραφείο ώστε να ξεκινήσει η μεγαλύτερη σύσκεψη στην Αίθουσα Συσκέψεων, η οποία και άρχισε στις 3.20 μμ).

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κίσιγκερ είναι ο άνθρωπος που εμπνεύσθηκε τη φιλοτουρκική και ρατσιστική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας…

Οι αποκαλύψεις αυτές σχετικά με την ύπαρξη ενός σχεδίου για την Κύπρο που οι Τούρκοι τηρούν πιστά εδώ και 40 χρόνια, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, ειδικά μετά την πρόταση για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία και με τις τουρκικές απαιτήσεις στο πρόσφατο «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. 

Οι Τούρκοι έχουν την ίδια ακριβώς θέση εδώ και σαράντα τρία χρόνια και απλώς την «εμπλουτίζουν» κατά καιρούς. Οι δικοί μας θλιβεροί πολιτικοί Ελλάδος και Κύπρου τι κάνουν; 

Η λύση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί με ολοένα και περισσότερες υποχωρήσεις από την πλευρά μας.

Η εξωτερική μας πολιτική, από τις αρχές ακόμη της δεκαετίας του 1950, ασκείται ανερμάτιστα, μικροπολιτικά και εξαπατητικά. Άλλα λέμε σήμερα, άλλα αύριο. Άλλα συμφωνούμε στο παρασκήνιο και άλλα αναγγέλλουμε στο προσκήνιο. Εναποθέτουμε τις ελπίδες και την σωτηρία μας στους διεθνείς οργανισμούς ή στους μεροληπτικούς σε βάρος μας συμμάχους και σε διαλόγους χωρίς προοπτική, και όταν νικιόμαστε αναγγέλλουμε «νίκες» για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και πολιτικών ωφελημάτων. Και αυτές οι «νίκες» που συνεχίζονται αμείωτες από το 1955 (καταστροφή του ελληνισμού της Πόλης), έχουν εξισωθεί με την βολική θεωρία «σφάξε με αγά μου ν΄αγιάσω»… Και κάθε φορά που ο αγάς μας σφάζει, εμείς «νικάμε» αλαλάζοντες. Μόνο που από τις πολλές τις νίκες μας η Κύπρος έμεινε μισή και απειλείται ο εκτουρκισμός και της υπόλοιπης, ενώ στο Αιγαίο με την συνεχή και ανεμπόδιστη ενόχληση των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων έχει επιβληθεί μια «de facto» διχοτόμηση, σήμερα μεν θεωρητική, έπειτα όμως από λίγο ίσως και γεωγραφική.

Ντροπή και μόνο ντροπή…

(Με στοιχεία από το http://www.mignatiou.com)