ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΡΟΝΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ

Το μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ τα τελευταία χρόνια χρησιμεύει ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφημίζεται το DEB, το κόμμα που αυτός ίδρυσε.
Αυτό έγινε και χθες, Δευτέρα, με αφορμή την συμπλήρωση 22 χρόνων από τον θάνατό του. Ο Αχμέτ Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.
Η σημερινή ηγεσία του κόμματος συνεχίζει να πολιτικοποιεί την επέτειο του θανάτου του και να αξιοποιεί την τελετή για να θυμίσει το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει το DEB στην περιοχή. Αυτό συνέβη και στην χθεσινή τελετή, που ήταν διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σε αυτήν προστέθηκαν φωνές οργανώσεων και κομμάτων, εκτός από την Τουρκία, και από την Ελλάδα όπως και από άλλες χώρες όπως Γερμανία, Βουλγαρία, Σκόπια και αλλού. 
Τουλάχιστον 14 λεωφορεία μισθώθηκαν προκειμένου να μεταφερθούν μέλη της μειονότητας στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.
Με τον χαρακτηρισμό του «ηγέτη» της μειονότητας, οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ στην Κομοτηνή και ολοκληρώθηκαν στις 8 το απόγευμα με μεβλίτ και φαγητό στα κεντρικά γραφεία του DEB που βρίσκεται στο δρόμο Κομοτηνής – Καρυδιάς.
Στο μικρόφωνο ανέβηκε πρώτος ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο οποίος άδραξε της ευκαιρίας για να μιλήσει για τον «ηγέτη», τα έργα και τις ημέρες του, αλλά και για όσα επιδιώκει να κάνει σήμερα το κόμμα που ίδρυσε εκείνος. Ο λόγος δόθηκε στον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, αλλά και στον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος κατέχει και την ιδιότητα του προέδρου της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας. Παρόντες φυσικά στην τελετή η οικογένεια Σαδίκ, η χήρα Ισίκ, ο γιος Λεβέντ και η κόρη Φουντά. 
 
«Αν το να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα είναι έγκλημα και γι’ αυτό μπορείς να προφυλακιστείς, τότε δηλώνω ότι είμαι Τούρκος», δήλωσε στο χθεσινό μνημόσυνο ο Γιώργος Παπαδάκης ως εκπρόσωπος του φιλοσκοπιανού Ουράνιου Τόξου. Τον Γιώργο Παπαδάκη τον γνωρίσαμε στην Κομοτηνή ήδη από πέρσι ως διευθυντή επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, καθώς είχε συμμετάσχει στην πορεία που είχε διοργανώσει το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας. Είχε διαφημίσει το κόμμα του και είχε ευχηθεί βουλευτική έδρα στο DEB. Τον είδαμε ξανά στο χθεσινό μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, να ευχαριστεί τον εκλιπόντα που τον έμαθε να… προβληματίζεται και να δηλώνει «δυστυχής» που δεν τον γνώρισε από κοντά. 
 
«Πρέπει να σκοτώσουμε τον φόβο μέσα μας, ο δρόμος είναι μακρύς, ζητάμε δικαιοσύνη και ισότητα για τους μουσουλμάνους που ζούνε σε αυτήν την χώρα και εμείς ευχόμαστε αυτήν την χώρα ο Θεός να την έχει στο καλύτερο επίπεδο οικονομικά, αξίζουμε ισότητα και δικαιοσύνη», ήταν τα λόγια του προέδρου της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ, που επίσης ήταν παρών στο χθεσινό μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ.
Περισσότερη από μιάμιση ώρα διήρκησαν οι χαιρετισμοί και ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν ήταν και ο νομάρχης Αδριανούπολης, βουλευτές από την Τουρκία, εκπρόσωπος από οργάνωση της Ευρώπης, και πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων από την Τουρκία αλλά και την Βουλγαρία, καθώς και ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής. 
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την χήρα του Αχμέτ Σαδίκ, Ισίκ να ευχαριστεί τους παριστάμενους και λέει λόγια στη μνήμη του συζύγου της. 
Στεφάνια εστάλησαν από το Κίρτζαλι της Βουλγαρίας και από Δήμους της Τουρκίας, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός από το νέο, Θρακιώτη στην καταγωγή, αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου.