ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΟΥ…

Όταν δεν σέβεσαι ο ίδιος τον πολιτισμό σου...

Όταν δεν σέβεσαι – και ενίοτε δεν γνωρίζεις – ο ίδιος, καθώς και οι κυβερνήσεις που ψηφίζεις, τον πολιτισμό σου, κάτι ειδήσεις σαν αυτή καταλήγουν τελευταίες στο «δελτίο των οκτώ» χωρίς να ιδρώσει αυτί. Απίστευτο κι όμως αληθινό περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Μουσείο της Βεργίνας εν έτει 2017, με γυναίκα αφρικανικής καταγωγής και σίγουρα όχι απαρατήρητης αμφίεσης να ψεκάζει με σπρέυ όχι μία, όχι δύο αλλά έντεκα (!) επιτύμβιες στήλες και άλλες τόσες ενημερωτικές πινακίδες, ανενόχλητη.

Η έγχρωμη αγνώστων στοιχείων γυναίκα με την κελεμπία και το τουρμπάνι, εμφανίστηκε μεσημέρι στον – παρακολουθούμενο με κάμερες ασφαλείας – χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, σε μία άκρως τουριστική περίοδο, όπου θα περίμενε κανείς ιδιαίτερη εγρήγορση από τους αρμοδίους για την πρόληψη και φροντίδα των ιερών μνημείων, και ψέκασε πολλά αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης (για εμάς) αξίας με άγνωστης – έως τώρα – σύστασης ελαιώδη ουσία. Οι ειδικοί συντηρητές και στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαίωσαν βέβαια τον ελληνικό λαό ότι η άγνωστη ουσία καθαρίστηκε με επιτυχία και ότι η βλάβη στις στήλες δεν ήταν μόνιμη, σαν να λερώθηκε κανένα αυτοκίνητο ή κανένα φόρεμα ας πούμε!

Η παραπάνω υπόθεση είναι άκρως εξοργιστική και φανερώνει μια εγκληματική πραγματικότητα, ότι η μέθοδος με την οποία το νεοελληνικό κράτος, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, διαχειρίζεται τα ιστορικά μνημεία του έθνους μας και τα ιερά κειμήλια του τεράστιου ελληνικού πολιτισμού είναι ελλιπής, τραγελαφική και τριτοκοσμική. Σε ποιά άλλη πρωτεύουσα του πλανήτη, που στερείται μάλιστα της ιστορίας και ζωτικής επίδρασης της Ελλάδας στην ανθρωπότητα, αντιμετωπίζουν κάποια ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, που επέζησαν χιλιάδες χρόνια, σαν μπετά το λιγότερο; Πόλεις και μουσεία με εκθέματα πολύ πιο σύγχρονα, λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και, σε αντιπαραβολή, ερχόμαστε στο νεοελλαδιστάν όπου ταφικά μνημεία που επέζησαν αναλλοίωτα των φυσικών καταστροφών και φαινομένων και της φωτιάς του πολέμου, ψεκάζονται με άγνωστες ουσίες από μια τυχάρπαστη, που με την ησυχία της αποφάσισε να τις βεβηλώσει! Άγνωστη βέβαια και η ταυτότητά της και τα κίνητρά της, που αυτή τη στιγμή διαβάσαμε ότι απασχολούν τις αρχές – το μόνο που είναι βέβαιο είναι ο δόλος.

Ένα στοιχείο που διακατέχει τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις είναι η ανευθυνότητα, η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού μόνο αν πρόκειται για κάποιο ρουσφετάκι. Εδώ όμως δεν μιλάμε απλά για κωλυσιεργία των υπαλλήλων και κρατική αδιαφορία, εδώ εξετάζουμε το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα κράτος που αμελεί στοιχεία τεράστιας εθνικής, ιστορικής και ανθρωπιστικής αξίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα αρχαία μνημεία δεν σημαίνουν το ίδιο για όλους μας, αφού μπολσεβίκοι ανήρτησαν πανό για τους πρόσφυγες στον Παρθενώνα – και όχι εμείς – μπολσεβίκοι καταστρέφουν πανέμορφα νεοκλασσικά κτίρια, αγάλματα και προτομές Ηρώων και Ελλήνων ποιητών των εθνικών Αγώνων, καθημερινά στα αστικά κέντρα – και όχι εμείς – μπολσεβίκοι βεβηλώνουν αρχαία μνημεία χιλιετιών (βλ. Μνημείο Λυσικράτους) και όχι εμείς. Ναι, το γνωρίζουμε ότι σας πονάει οτιδήποτε σας θυμίζει φυλετική συνέχεια και εθνική συνείδηση, γι’ αυτό κι εμείς θα φροντίσουμε να διατηρηθούν όλα τα παραπάνω στο ακέραιο, αναλλοίωτα και παραδοτέα στους μελλοντικούς Έλληνες, μαζί με τη γνώση της πανάρχαιας ιστορίας τους.

antepithesi.gr