ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ: ΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ήκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα,

π’ ο κύρης σου μ’ εξόρισε σ’ τση ξενιτιάς τη στράτα;

Τέσσερεις μέρες μοναχά μού δωκε ν’ ανιμένω

Κι απόκει να ξενητευτώ πολλά μακρά να πηαίνω

και πώς να σ’ αποχωριστώ, και πώς να σου μακρύνω,

και πώς να ζήσω δίχως σου στο ξορισμόν εκείνο;

 

Ο ιπποτισμός, η ευγένεια και το ήθος του Ερωτόκριτου δεν απηχούν παρά τις αξίες της αναγέννησης, στην οποία η φιλοσοφία και οι ιδέες της κλασικής αρχαιότητας επανέρχονται στο προσκήνιο. Σε αντίθεση με τον διαφωτισμό και τη στείρα κυριαρχία του ορθού λόγου, η αναγέννηση στηρίζεται στον νεοπλατωνισμό αλλά και την μυθολογία.

Όσο δε αφορά την τέχνη, αποθεώνεται το ανθρώπινο σώμα και κυριαρχεί η αναπαράσταση μυθολογικών ιστοριών. Εμφανίζεται τον 14ο και 17ο κατά κύριο λόγο στην Ιταλία αλλά και δευτερευόντως στην Γερμανία και τις κάτω χώρες. Κυριότεροι εκπρόσωποι στην ζωγραφική είναι οι Μιχαήλ Άγγελος, Λεονάρντο Νταβίντσι, Άλμπρεχτ Ντύρερ, στην αρχιτεκτονική ο Γκιμπέρτι και ο Ντονατέλο και στην αρχιτεκτονική οι Μπρουνελέσκι και Βαζάρι.

Στην Ελλάδα η αναγέννηση εμφανίζεται στα Επτάνησα και κυρίως στην Κρήτη, ιδιαίτερα στον χώρο της λογοτεχνίας με την αναγεννησιακή ποίηση και βασικότερους εκπροσώπους τους Βιτσέντζο   Κορνάρο και Γεώργιο Χορτάτση.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για την αναβίωση της αρχαιότητας, του απολλώνιου πνεύματος και των ιδεών του Πλάτωνα, μέσα όμως από νέα μονοπάτια, με νέες φόρμες έκφρασης και διαφορετικό ύφος. 

antepithesi.gr