Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΩΣ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟΤΕΛΜΑΤΩΣΗΣ

Οι μεγάλοι στοχαστές του εθνικιστικού χώρου έχουν επανειλημμένως αναλύσει εκείνους τους ιστορικούς παράγοντες που οδήγησαν στην σημερινή πολιτική παρακμή που όλο και επιτείνεται με την πάροδο των δεκαετιών.
Ανάμεσα σε αυτούς δεσπόζει ο ορθολογισμός, η φιλοσοφική καταρχάς θεώρηση και μετέπειτα επικρατούσα αντίληψη που θεωρεί και προτρέπει την χρήση της λογικής, με την πιο στυγνή της μορφή, ως το μοναδικό εργαλείο ικανό για την επίλυση των μεγάλων υπαρξιακών ανησυχιών που προβληματίζουν τον άνθρωπο και για την οργάνωση του καθημερινού του βίου. Νομοτελειακά οδήγησε στην κυριαρχία της άκριτης προσήλωσης του ανθρώπου στην αξιοποίηση λογικών/ποσοτικών κριτηρίων στα πλαίσια της διανόησης, των κοινωνικών συνειδήσεων και προπαντός, της πολιτικής.
Αναφορικά με την τελευταία, ο Δυτικός Κόσμος συστήθηκε σε πολιτικά συστήματα – απόρροιες της παραπάνω αντίληψης, όπως η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, χρήστης ποσοτικών κριτηρίων τα οποία σε συνδυασμό με τον καπιταλισμό αποτελεί ένα σύστημα με τέλος προδιαγεγραμμένο, με κατιούσα εξελικτική πορεία.
Αναλόγως, ο διαχειριστής του «ορθολογισμού» στον μεγαλύτερο βαθμό, ο Μαρξισμός, διαχωρίζει τις διαχρονικές οντότητες που λέγονται έθνη σε τάξεις προσδιορισμένες με βάση τα οικονομικά συμφέροντα εκάστης και πριμοδοτεί την μεταξύ τους σύγκρουση και αλληλοαναίρεση.
Ιστορικά τόσο ο Έβολα όσο και ο Σπένγκλερ, συνεπείς στην κυκλική σύλληψη της Ιστορίας, τοποθετούν τον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση που τον ακολούθησε, ως απαρχή της σύγχρονης κατιούσας πολιτιστικής πορείας που διανύει η Δύση. Στον αντίποδα, ως μοναδικό ελιξίριο για την αναζωπύρωση του δημιουργικού πνεύματος του λαού μας στέκεται ο ανορθολογισμός. Χωρίς να απορρίπτει την χρήση της λογικής, την περιορίζει στο πεδίο της επιστήμης, αναδεικνύοντας παράλληλα τις αξίες, το πνεύμα και τις άυλες ηθικές αρετές ως τα εργαλεία εκείνα που συνέδραμαν στη δημιουργία πολιτισμών κατά την αρχαιότητα.
Οι πεποιθήσεις αυτές αναβίωσαν προσωρινά με την έξαρση του ιδεαλιστικού περιεχομένου εθνικισμού των προηγούμενων δεκαετιών. Εναπόκειται στη βούληση των νέων εθνικιστών η καταπολέμηση της υποβαθμισμένης πνευματικά Ελληνικής και Ευρωπαϊκής πραγματικότητας και πρωτίστως, η μύηση των ανθρώπων του σήμερα στις αξίες και τα ιδανικά που η ολοκληρωτική τους εξαφάνιση, θα μετέβαλε τις ανθρώπινες κοινωνίες σε ένα επίπεδο προ κοινωνικό.