ΠΕΡΙ ΤΗΣ …»ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΣΠΟΡΑΣ»…

 

 
Γράφει ο Οδυσσεύς Πατεράκης
Βαρύθυμος κι’ ακατάδεκτος αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον Μάρτιν Χάιντεγερ ο πολύς Ζαν Πωλ Σάρτρ. Και τούτο, διότι ως «ναζιστής» είχε «πολιτογραφηθεί» ο κορυφαίος του παρελθόντος αιώνος φιλόσοφος. Αν τώρα, κατ’ ομολογίαν του «αριστερού» Κώστα Αξελού, υπήρξε του Χάιντεγκερ αντιγραφέας ο Σαρτρ, αυτό είναι …ψιλά γράμματα για την κυρίαρχη «διανόηση» του καιρού μας.
Μικρό το κακόν, ασφαλώς, μπροστά στον εγκλεισμό σε κλουβί του, δηλωμένου «φασίστα», ποιητή των ποιητών, Έζρα Πάουντ. Αν τώρα ο Έλιοτ, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ λογοτεχνίας, δήλωνε πως ο αληθινός δικαιούχος του είναι ο Πάουντ, είναι κι’ αυτό …ψιλά γράμματα, για την κυρίαρχη «διανόηση» του καιρού μας.
Ομοίως αδυσώπητος υπήρξεν και ο διασυρμός, του μη έχοντος χρείαν «συστάσεων», ασυμβίβαστου «υμνητή των ναζί» Χάμσουν, από τους συμπατριώτες του. Αν τώρα στον Μεσοπόλεμο, η λατρεία στα ζώπυρα κείμενά του, μεταφράστηκε ως «χαμσουνικός πυρετός», δοξάζοντας τη γη της Νορβηγίας σ’ όλη την Υφήλιο, είναι, φαίνεται, …ανάξιον λόγου.
Για δε τον Σελίν, που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της καθεστηκυίας γραφής, μάλλον για …»σελινικούς σπασμούς» θα μιλούσαμε, αν θέλουμε να ‘μαστε «ακριβείς». Κι’ όμως, ουδεμία «κακία» εκράτησε, κι’ ως ιατρός, δωρεάν τους ασθενείς του εξέταζε, παρά τα όσα η αχάριστη, για την προσφορά του στην γλώσσα του λαού του, πατρίς του, του επεφύλαξε , για το γεγονός ότι απροκάλυπτα «υποστήριζε τους ναζί». Κι’ ασφαλώς, ομοίως είναι …ανάξιον λόγου το ότι μια ολόκληρη «γενιά», μας «πούλησε λογοτεχνική μούρη αντιγράφοντας τον Σελίν», όπως η λαμπρή του μεταφράστρια επεσήμανε εύστοχα.
Και για όλους αυτούς και για άλλους πολλούς, η κυρίαρχη «διανόηση» …περιορίστηκε το πολύ να μας «πει» πως απλώς «παρασύρθηκαν».
Κι’ αν επιμελέστατα «ψάξεις», «ίσως» προκαλούνε …αμηχανία στους «διανοητές», ονόματα όπως «Πιραντέλλο», «Νταλί», «Μαρινέττι».
Διότι ονόματα όπως «Μπέκερ» και «Ρίφφενσταλ» και «Λα Ροσέλ» και «Μπραγιζιάκ» και «Ντανούτσιο», ήδη ενώπιον του …»διανοητικού εκτελεστικού αποσπάσματος» στήθηκαν, ως …αδιαμφισβήτητο μέρος των …»ηττημένων του ’45».
Των ηττημένων εκείνων που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ντρέπεται κάποιος να νοιώθει «σπορά» τους…