Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΜΒΑΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γράφει ο Γ. Λιναρδής

Ο Ερντογάν και το κόμμα του AKP μαζί με τους Γκρίζους Λύκους πέτυχαν μια νίκη στην κόψη του ξυραφιού στο δημοψήφισμα που μεταστοιχειώνει την τουρκία σε μια προεδρική ισλαμιστική δημοκρατία, ουσιαστικά σε μια σουλτανικού τύπου δικτατορία. Η πολύ μικρή διαφορά υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα (51,4 % ναι/48,6 % όχι) προκάλεσε μεν αρνητικά σχόλια στις Βρυξέλλες για τον τρομοκράτη συνεργάτη τους, είναι όμως ένα αποτέλεσμα που θα δώσει το δικαίωμα στον Ερντογάν να επεκτείνει τις απολυταρχικές εξουσίες του μέσω αλλαγών στο τουρκικό Σύνταγμα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται και προϋποθέσεις για την απομάκρυνση του από την πολιτική σκηνή της χώρας.

Η νίκη στην κόψη του ξυραφιού οδηγεί την τουρκία σε μια παρατεταμένη κρίση, καθώς γίνονται πλέον ορατές οι τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ των Κεμαλιστών και των Ισλαμιστών, ενώ οξύνονται περαιτέρω και οι αντιθέσεις της Άγκυρας με τον κουρδικό πληθυσμό της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι η ελάχιστη διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο δημοψήφισμα οφείλεται και στα πολλά εκατομμύρια των Κούρδων ψηφοφόρων οι οποίοι «μαύρισαν» τον Ερντογάν.

Το βέβαιο λοιπόν είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα μπορέσει να λύσει τα χρόνια προβλήματα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, το κοινωνικό και πολιτικό χάσμα που έχει διαμορφωθεί καθώς και τον διεθνή απομονωτισμό στον οποίο έχει οδηγηθεί η Άγκυρα μετά την αποτυχημένη πολιτική του Ερντογάν στην Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμα όμως διαμορφώνει την φύση της επερχόμενης εσωτερικής αναταραχής και αστάθειας και το τελικό στάδιο της εποχής Ερντογάν.

Η περίοδος Ερντογάν μετά και το ισχνό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βαίνει προς το τέλος της. Ουδείς πλέον υπολογίζει ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει επί μακρόν στον θώκο του προέδρου της Τουρκίας. Η Τουρκία θα ζήσει μια περίοδο αστάθειας, ενώ οι σχέσεις με την Ελλάδα ουδόλως πρόκειται να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα της κάλπης, εξ άλλου οι αδυναμίες της Ελλάδας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο αποτελούν δεδομένα που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν οι τούρκοι, είτε κυβερνά ο Ερντογάν ή κάποιος διάδοχος του, αμέσως μόλις συνέλθουν σε επίπεδο  στρατιωτικού προσωπικού από το πραξικόπημα του Ιουλίου και τις διώξεις που επακολούθησαν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-nikh-tou-erntogan-sto-dhmopshfisma-embathunei-thn-tafro-sto-eswteriko-ths#ixzz4eVuwCmQj