ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BRUEGEL: ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ Η «ΗΡΩΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΩΝ… ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Συνέντευξη στην γερμανική Deutsche Welle έδωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του think Tank των Βρυξελλών Bruegel, Ζολτ Νταρβάς, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι σύντομα θα υπάρξει τελική συμφωνία με την Αθήνα.

Ο Νταρβάς απέδωσε τις καθυστερήσεις σε τακτικισμούς, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση των δοσιλόγων προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους της, δίνοντας τάχα… μάχες εναντίον των «δανειστών»:

«Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλες υποσχέσεις. Λέγανε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα περικοπών και άλλα προγράμματα διάσωσης. Εντέλει όμως, όταν μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων είδε την πραγματικότητα κατάματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Γι’ αυτό μάχονται τώρα, προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση ότι μπορούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μια μάχη για το θεανήναι λοιπόν και ταυτόχρονα μια προσπάθεια από πλευράς των δανειστών να μην υπάρξουν αλλαγές στις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Επιπροσθέτως, ο διαπρεπής οικονομολόγος προέβλεψε τον ερχομό και 4ου Μνημονίου: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια από τις αγορές με υποφερτά επιτόκια. Ας συγκρίνουμε την κατάσταση με την Πορτογαλία. Μετά τη λήξη του προγράμματος καταβάλει 4% σε τόκους (…). Στην Ελλάδα οι τόκοι θα είναι υψηλότεροι διότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ακόμη κι αν τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 5% ή 6% σε έναν χρόνο, θα είναι πολύ υψηλοί για να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου. Όταν η Ελλάδα δανείζεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πληρώνει κάτω από 1%. Είναι τεράστια η διαφορά».