ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ…ΤΥΦΛΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

 

H Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης είναι ένας καθρέφτης της σημερινής ελληνικής κοινωνίας κακοδιαχείριση των κοινωνικών υπηρεσιών, διαφθορά και τέλος, έλλειψη φροντίδας και μέριμνας για τα άτομα που τα χρειάζονται περισσότερο. Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι άνθρωποι που γεννήθηκαν χωρίς την όραση τους ή την έχασαν στην πορεία της ζωής τους. Τα κυριότερα εξ’ αυτών η ανεργία αλλά και η κρατική αδυναμία να τους υποστηρίξει. Η χώρα μας, μπορεί να διαθέτει νομικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι στηρίζει τα άτομα με αναπηρία, αλλά όπως δείχνει η εμπειρία των ατόμων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα ή των ανθρώπων που ασχολούνται με την υποστήριξη τους, οι νόμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εφαρμόζονται. Η σχολή ξεκίνησε ως φιλανθρωπικό σωματείο και στη συνέχεια έγινε ίδρυμα εποπτευόμενο από τη νομαρχεία και πλέον από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης.Σήμερα, μετά την περιπέτεια των προηγούμενων χρόνων είναι ο μοναδικός φορέας υποστήριξης και αποκατάστασης τυφλών στην Ελλάδα. 

Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων πολλά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο της Σχολής Τυφλών στην Θεσσαλονίκη. Ένα από αυτά που αντιμετωπίζει σαν σχολείο είναι το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τις κατοικίες τους ένα σοβαρό ζήτημα που έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένασαν Ελληνική Αυγή την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη.Συγκεκριμένα στην φετινή σχολική χρονιά οι μεταφορές των μαθητών ξεκίνησαν το Νοέμβριο. Ουσιαστικά χάθηκε το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών στεγάζεται στο νεοκλασικό στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 32, είναι ένα όμορφα κτίριο αλλά πολύ παλιό και χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση καθώς η εξωτερική εικόνα του κτιρίου είναι άθλια όπως και  η λειτουργικότητα του χώρου. Οι χώροι υγιεινής , οι τάξεις και τα κουφώματα είναι πολύ παλιά και χρίζουν γενικής επισκευής.  Κρίνεται ως αναγκαία δε η μελέτη για την επισκευή – ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου και η ενίσχυση του με την απαραίτητη υλικοτεχνική  υποδομή.

Εμείς σαν Ελληνική Αυγή αλλά και έως Χρυσή Αυγή που είναι ο πολιτικόςφορέας μας θα υπερασπιστούμε και θα διευρύνουμε τα βασικά ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής αποκατάστασης, της κοινωνικής φροντίδας, της πρόσβασης τους ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Τα άτομα με αναπηρία επιβάλλεται να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε πολίτη της χώρας αλλά πάνω από όλα επιβάλλεται να έχουν το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς φυσιολογικής  ζωής και αυτό για εμάς είναι πρώτιστο καθήκον.

Χρυσομάλλης Νίκος 

Ελληνική Αυγή Για την Κεντρική Μακεδονία