ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ… ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ Ή ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ;

 

Γράφει ο Αντίοχος

Απανωτοί περίεργοι βανδαλισμοί γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε μνημεία του ολοκαυτώματος. Το πρώτο τέτοιο περιστατικό συνέβη προχθές στην Άρτα, ενώ και δεύτερο παρόμοιο περιστατικό συνέβη χθες στην Καβάλα, όταν οι άγνωστοι δράστες με τη βοήθεια εργαλείου έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του μαρμάρου που καλύπτει την πρόσοψη του μνημείου. Τι συμβαίνει άραγε; Πρόκειται για ξαφνικό κύμα αντισημιτισμού –και μάλιστα χωρίς κάποια αιτία ή έστω μια αφορμή- ή για κάτι άλλο;

Βεβαίως, δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα για τα δύο απανωτά περιστατικά βανδαλισμού, αλλά αυτό το διπλό χτύπημα κάτι μας… θυμίζει. Τι μας θυμίζει; Την κορυφαία αντισημιτική ενέργεια που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τον διπλό εμπρησμό της Συναγωγής Χανίων, στις 5 και στις 17 Ιανουαρίου 2010. Όμως, στην περίπτωση αυτή δεν είχαμε να κάνουμε με κάποιους αγνώστους, καθότι οι δράστες ταυτοποιήθηκαν. Και ω του θαύματος, επρόκειτο για δύο Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα, δύο Βρετανούς, επίσης στρατιωτικούς και υπηρετούντες στην ίδια βάση και έναν Έλληνα, ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση με την τροφοδοσία της νατοϊκής βάσης! Όπως απεδείχθη από τις λήψεις καμερών επιτήρησης καταστημάτων που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με τη συναγωγή, δράστης του πρώτου εμπρησμού ήταν ο ένας από τους δύο Αμερικανούς με συνεργούς τούς υπόλοιπους τέσσερις, ενώ δράστης του δεύτερου εμπρησμού ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους δύο Βρετανούς (33 ετών, ενώ ο δεύτερος είναι 23) με τους υπόλοιπους να φυλάνε τσίλιες!

Μόλις έγινε η συνταρακτική αποκάλυψη, οι δράστες φυγαδεύτηκαν αμέσως εκτός Ελλάδας και κανένας δεν ξανάκουσε γι’ αυτούς. Το θέμα υποβαθμίστηκε, δε μάθαμε ποτέ τα στοιχεία ταυτότητας των δραστών, δε μάθαμε ποτέ αν ασκήθηκε δίωξη από κάποιον εισαγγελέα της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» κατά οποιουδήποτε για τον διπλό εμπρησμό και βέβαια, δεν έγινε καμία δίκη –έστω και ερήμην των δραστών- και αμφιβάλλουμε ακόμα κι αν υπάρχει τίποτα καταγεγραμμένο στο αστυνομικό δελτίο!

Ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του…