Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

 

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως στην σήψη και την παρακμή που έχουν επέλθει στην κοινωνία.  Εκτός από τα τουρκοσήριαλ, τις τηλεοπτικές εκπομπές  επιπέδου υπό του μηδενός, τους τηλεμαϊντανούς  και τις διαφόρων ειδών τηλεπερσόνες ,που –δυστυχώς-  μπορούν και διαμορφώνουν συνειδήσεις, οι διαφημίσεις αποτελούν ακόμη ένα εργαλείο του συστήματος, το οποίο με τον πλέον ύπουλο τρόπο  περνά τα χείριστα μηνύματα.

Η διαφήμιση περιέχει πληροφορία ,συνήθως ,σε συμπιεσμένη, καλλιτεχνικά εκφρασμένη μορφή, με συναισθηματική απόχρωση ,η οποία μεταφέρει στην συνείδηση του δυνητικού καταναλωτή πληροφορίες για τα πλέον σημαντικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του προϊόντος. Επίσης η διαφήμιση έχει την ικανότητα να εισχωρεί στην ζωή του ανθρώπου και να τον κατευθύνει σε συνειδητό, αλλά και σε υποσυνείδητο επίπεδο. Έτσι γίνεται ξεκάθαρο το γεγονός ότι η διαφήμιση είναι κοινωνικό-ψυχολογικό φαινόμενο, το οποίο αγγίζει όλες, ακόμα και τις πιο κρυφές, πτυχές του σύγχρονου ανθρώπου, τις ψυχικές, την λογική, το συναίσθημα αλλά και την συμπεριφορά του στο σύνολο της. Έτσι μία διαφήμιση, πέρα από την πληροφορία για τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου καταναλωτικού προϊόντος, κρύβει και κάποιο ψυχο-κοινωνικό μήνυμα.

Σε πρόσφατη διαφήμιση γνωστής εταιρείας εσωρούχων, φαίνεται ένας άντρας να φορά στηθόδεσμο και μία γυναίκα να τον προτρέπει και στην δοκιμή και άλλων διαφορετικού χρώματος, εμφανίζοντας στην οθόνη το μήνυμα «Si confortable, tout le monde devrait l’ essayer» δηλαδή, «Τόσο άνετα, ο καθένας πρέπει να τα δοκιμάσει». Η εν λόγω εταιρεία άμεσα επιθυμεί να δώσει έμφαση στα χαρακτηριστικά του προϊόντος της, όμως, έμμεσα περνά το μήνυμα του εκφυλισμού και εκθηλυσμού των ανδρών.

Δεδομένου ότι τις διαφημίσεις τις βλέπουν και χιλιάδες μικρά παιδιά, είναι πλέον ξεκάθαρο πως τέτοιου είδους εικόνες αποτυπώνονται στο υποσυνείδητό τους, με αποτέλεσμα να επιφέρει σύγχυση στα προκαθορισμένα πρότυπα των δύο φύλλων. Συνεπώς, η ιδέα για το «κλείσιμο» της τηλεόρασης, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο επιτακτική…

Πηγή: antepithesi.gr