ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;

xrysh_augh

Γράφει ο Αντίοχος

Όλα δείχνουν πως σύντομα ο mister Tsipras –που σ’ έναν μήνα συμπληρώνει δύο χρόνια κατοχικός πρωθυπουργός- θα κάνει… ηρωική έξοδο, με προκήρυξη προώρων εκλογών, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς υπάρχουν πολλοί που τον πιέζουν για το αντίθετο. Και προπάντων, δεν ξέρουμε τι γνώμη έχουν για τις πρόωρες εκλογές οι πραγματικοί αφέντες αυτού του τόπου!

Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος, που φέρνει τις εκλογές πιο κοντά – κοινή συναινέσει Tsipra και διεθνών τοκογλύφων. Και δεν είναι άλλος από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής!

Το λοιπόν, σύμφωνα με κρυφές και φανερές μετρήσεις, αυτή τη στιγμή τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ξεπερνούν το 10%, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων, με το σύστημα να φοβάται ότι μεγάλο μέρος τους θα καταλήξει στην Χρυσή Αυγή. Η νουδούλα κρατάει τα ποσοστά της και φυσιολογικά θα τα αυξήσει με τον αέρα του πρώτου κόμματος, σε περίπτωση εκλογών. Όχι όμως εντυπωσιακά, διότι δεν έχει δημιουργηθεί – κι ούτε πρόκειται να δημιουργηθεί- ρεύμα υπέρ της.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει αρκετά (κάτω από 20%), αλλά ακόμα δεν έχει καταρρεύσει, α λα ΠΑΣΟΚ. Αν κάνει τώρα εκλογές, με… αντιμνημονιακά συνθήματα, πιστεύεται ότι μπορεί να συγκρατήσει τουλάχιστον ένα 20%. Αλλιώς, αν συνεχίσει να κυβερνάει, η κατάρρευση («πασοκοποίηση») είναι θέμα ολίγων μηνών.

Και το μέγα πρόβλημα του συστήματος είναι η κατάληξη που θα έχουν σε τέτοια περίπτωση, οι απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – οι μη μαρξιστές, που τον ψήφισαν για να… σκίσει το Μνημόνιο. Αλλά και πολλοί από τους σημερινούς αναποφάσιστους, πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ψεκασμένων.

Για να μην τα πολυλογούμε, θεωρείται βέβαιο πως αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά και η Χρυσή Αυγή θα είναι δεύτερο κόμμα, με συνεχείς ανοδικές τάσεις.

Προκειμένου δε να μην συμβεί αυτό, οι πρόωρες εκλογές είναι μια κάποια λύση!