ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥΤΙΝ

TO GO WITH AFP STORY BY SIMON STURDEE Heinz-Christian Strache candidate of the Freiheitliche Partei Oesterreichs FPO Party (Freedom Party of Austria) delivers a speech during a meeting of the FPO political party in Klagenfurt on September 14, 2013 ahead of the Austrian legislative elections taking place on September 29, 2013. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN        (Photo credit should read ALEXANDER KLEIN/AFP/Getty Images)

Όχι μόνο είναι πρώτο το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, στην Αυστρία, αλλά προετοιμάζεται και να κυβερνήσει.

Ένα σαφές δείγμα, λοιπόν, της διαφορετικής εξωτερικής πολιτικής που έχει σκοπό να ακολουθήσει όταν θα ανέλθει στην εξουσία, έδωσε ο επικεφαλής του κόμματος Χάινζ Κρίστιαν Στράχε, που επισκέφθηκε την Μόσχα.

Μάλιστα, ο Στράχε, υπέγραψε πενταετές μνημόνιο συνεργασίας με ανώτατους αξιωματούχους του κυβερνώντος ρωσσικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσσία», του προέδρου Πούτιν, ασκώντας μάλιστα έντονη κριτική στις χώρες της Δύσης που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, που εκδόθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, πρέπει να αρθούν άμεσα «οι καταστροφικές και άσκοπες διεθνείς κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. «Η Αυστρία χρειάζεται διεθνείς πολιτικές και επιχειρηματικές συμβάσεις και όχι επιζήμιες κυρώσεις που εμποδίζουν τη δραστηριότητά της» υπογράμμισε ο ίδιος ο Στράσε, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Με τη σειρά του, το κόμμα του προέδρου Πούτιν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα εστιάζει στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας θα υπάρξουν «συχνές διαβουλεύσεις» και οργάνωση «συσκέψεων και σεμιναρίων». «Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων και των χωρών μας σε τομείς όπως η διεθνής ασφάλεια, η μεταναστευτική κρίση, η οικονομική ανάπτυξη, και οι παραδοσιακές αξίες», ανέφερε ο αξιωματούχος του ρωσσικού κόμματος, Σεργκέι Ζελεζνιάκ.