ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟΝ, ΟΠΩΣ ΠΑΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ

polytexneio

Γράφει ο Οδυσσεύς Πατεράκης

Όντως φορτισμένος ο όρος, απ’ τη μεταπολιτευτική «πολιτικήν ορθότητα» και τα κόκκινα γαρούφαλα που πλημμυρίζουν εκάστην του έτους δεκάτην του ενδεκάτου και εβδόμην, τον χώρο. Τόσο μάλιστα φορτισμένος, που το μόνο που δεν  σου ‘ρχεται στο νου είναι ο λόγος που θεμελιώθηκε κείνο το έρμο το κτήριο.

Γιατί λοιπόν «πολυ-τεχνείον» κι’ όχι απλά «ανώτατη σχολή των τεχνών» ;
Απάντηση δεν θα δώσουμε στο ερώτημα, αν δεν αναρωτηθούμε ομοίως και γιατί «παν-επιστήμιον» κι’ όχι «ανωτάτη σχολή των επιστημών».
Διότι ο λόγος ίδρυσης του πολυ-τεχνείου, είναι ακριβώς ο ίδιος με τον λόγο ίδρυσης του παν-επιστημίου και δεν είχε να κάμει απλά με την ανάγκη μετάδοσης γνώσεων σε ανώτατο επίπεδο, αλλά με την ανάγκη σύν-θεσης και εν-αρμόνισης αντιστοίχως μεταξύ τους των τεχνών, ομοίως όπως και των επιστημών. Ή, επί το ακριβέστερον, επανασύνθεσης και επανεναρμόνισης. Ανάγκη που προέκυψε, αναπόδραστα, από τα δυσμενή για τον άνθρωπο αποτελέσματα της εξ-ειδίκευσης.
Δεν είναι ούτε ο χώρος αρκετός, ούτε και το θέμα πρόσφορο για προχειρολογίες, προκειμένου να καταδειχτούν τα βαθύτερα αίτια της εξ-ειδίκευσης που κόντεψε να γυρίσει τον άνθρωπο στα σπήλαια, αρκεί μόνον, ίσως και …αφοριστικά, να πούμε τούτο : Η επαναναζήτηση της ΑΡΜΟΝΙΑΣ, υπήρξε προϊόν της Αναγέννησης. Κι’ όσο για την εξ-ειδίκευση, δικαίως χρεώνεται στον Μεσαίωνα.
Και μιας και η «φιλοσοφία» της «παιδείας» που κατάντησε …διαβαθμισμένη «εκπαίδευση», ολοένα τείνει προς την, εξυπηρετούσα την «χρηστικότητα», επανεξειδίκευση, καταδεικνύεται αυτόματα και ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της κυρίαρχης «πολιτικής (των ημερών μας) ορθότητας».
Στο χέρι μας είναι αν θα ξαναβρεθούμε στα σπήλαια, τσαλαπατώντας υβριστικά τα αειθαλή κληροδοτήματα της αρχαίας αρμονίας, που μας επανακληροδότησε η Αναγέννηση. Έτσι απλά…