ΜΕ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

kourema-katatheseon-trapezew

Άρθρο στην εφημερίδα «Εμπρός«

Σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, απέστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι «θεσμοί».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει σύμφωνα με νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει και bail in, δηλαδή την συμμετοχή στο κόστος εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας όσων την έχουν χρηματοδοτήσει άμεσα και έμμεσα, όπως οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, και οι ανασφάλιστες καταθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο χρηματοοικονομικοί κύκλοι θεωρούν ότι ένα «κούρεμα» καταθέσεων σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν (ή όχι…) θα πρέπει να θεωρείται πλέον αναμενόμενο. Μάλιστα, ομιλούν ξεκάθαρα για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, αφού η Ε.Ε. δεν προσφέρει καμία προστασία στα κεφάλαια των καταθετών.

Εκείνο πάντως που αποτελεί όχι μόνον απειλή αλλά και κοροϊδία του ελληνικού Λαού που έχει τις οικονομίες και τα όποια κεφάλαια διαθέτει δεσμευμένες στις χρεοκοπημένες και ανακεφαλαιοποιημένες με δικά του χρήματα τράπεζες, είναι ο ισχυρισμός των δανειστών των κομμάτων της διαφθοράς, ότι τα χρήματα που θα προέλθουν από την εκχώρηση των «κόκκινων δανείων» θα πέσουν στην εγχώρια αγορά και την «πραγματική οικονομία». Λες και οι banksters θα ανοίξουν τις στρόφιγγες και θα στηρίξουν πάνω στα συντρίμμια των σπιτιών και των επιχειρήσεων την ελληνική οικονομία. Εκτός πια και αν δεν είναι πλέον Ελληνική, αλλά ξένων, γερμανικών και άλλων συμφερόντων.

Εκβιασμός για την Εθνική Τράπεζα

Ανοιχτά εκβιάζουν οι ξένοι «θεσμοί»- τοκογλύφοι μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης προκειμένου να επιβάλλουν τον δικό τους άνθρωπο στην διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης. Σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες το ΤΧΣ μειοψήφησε συντριπτικά με 12 προς 1.

Σύμφωνα με ανακοίνωση σε πολύ σκληρό ύφος την οποία εξέδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτυπώνει την θέση του εκπροσώπου του που εξέφραζε κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία το ταμείο έχει την δυνατότητα σύγκλησης γενικής συνέλευσης των μετόχων, στην οποία θα έχει την δυνατότητα να «πείσει» πως το συμφέρον του είναι και δικό τους. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. με ψήφους 12 προς 1. Ωστόσο το ΤΧΣ το οποίο κατέχει το 40% των μετοχών της Τράπεζας έχει την δυνατότητα να αλλάξει (δημοκρατικά και ελεύθερα…) την απόφαση, μέσα από μια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την οποία πιθανώς θα προκαλέσει.

Στον γνωστό του ρόλο ο Δραγασάκης

Παρέμβαση στην διένεξη Εθνικής Τράπεζας –ΤΧΣ έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης . Ο γνωστός για τον αποδεδειγμένο ρόλο του στην μετεκλογική μεταστροφή Τσίπρα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά ουσιαστικά την απομάκρυνση του Διευθύνοντος Συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Στην ανακοίνωση του, ζητά να γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα «δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες».

Με άλλα λόγια, παρακάμπτοντας πραξικοπηματικά την διοίκηση της Τράπεζας και την δύο φορές δεδηλωμένη απόφασή της με συντριπτική πλειοψηφία 12-1,  θέλει να επιβάλλει μία διοίκηση επιλογής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και συγκεκριμένα τον κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο που επιθυμεί το ΤΧΣ.

Είναι πράγματι αποκαλυπτικό του «ποιος κυβερνά αυτή την χώρα» ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, σκληρός Αριστερός, να επιχειρεί πραξικόπημα στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ώστε να επιβάλλει την θέληση των ξένων, και την «εποπτεία» του ΤΧΣ.