ΝΕΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ… ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

slide_21

Μια νέα παραμορφωτική τροπική νόσος που προκαλεί τρομακτικές παραμορφώσεις σαρώνει ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για την δερματική λεϊσμανίαση η οποία αν και είναι γνωστή ως ασθένεια στην περιοχή εδώ και αιώνες, έχει μετατραπεί τελευταία σε επιδημία λόγω των αιματηρών συγκρούσεων και της κατάρρευσης των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στα κατεχόμενα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η δερματική λεϊσμανίαση οφείλεται σε ενδοκυττάρια παράσιτα τα οποία μεταδίδονται μέσω των σκνιπών και προκαλεί φρικτές ανοιχτές πληγές και παραμορφωτικές βλάβες στο δέρμα. Η λεϊσμανίαση μπορεί να αποβεί μοιραία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενώ μία μορφή της, η βλεννογονοδερματική λεϊσμανίαση κατατρώει τις μεμβράνες της μύτης, του στόματος και του λαιμού.

Σύμφωνα με έρευνες, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων ή είναι εγκλωβισμένοι σε πεδία μάχης πάσχουν από την ασθένεια. Όπως αναφέρει ο Independent, στον Λίβανο από το 2000 έως το 2012 είχαν αναφερθεί μόλις 6 περιστατικά, το 2013 όμως εκτοξεύτηκαν στα 1.033. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Τουρκία, την Ιορδανία, την ανατολική Λιβύη και την Υεμένη, ενώ η τρομερή ασθένεια αναμένεται να εξαπλωθεί κι άλλο. «Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί δραματικά στη Συρία αλλά και σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Τουρκία, ακόμη και η νότια Ευρώπη με τους πρόσφυγες που καταφτάνουν εκεί. Υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα την περιοχή αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Όταν κάποιος τσιμπηθεί από σκνίπα μπορεί να πάρει από δύο μέχρι έξι μήνες για να μολυνθεί. Μπορεί δηλαδή κάποιος να την κόλλησε στη Συρία και μετά να πήγε στο Λίβανο ή την Τουρκία ή ακόμη και στην Ευρώπη» λέει ο Dr Waleed Al-Salem του Liverpool School of Tropical Medicine.

Όπως καταλαβαίνετε, λίαν συντόμως θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή την τροπική ασθένεια, από τα «προσφυγάκια» που θα μας την κουβαλήσουν στην Ελλάδα!