ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΤΟΓΙΑΚΟ – ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ: Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ “ΕΒΓΑΛΑΝ ΛΑΔΙ” ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ”

eisaggelia-efetwn-__article__article

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά»:

Μηνυτήρια αναφορά κατά των εμπλεκόμενων συναδέλφων του στην υπόθεση του Α. Βγενόπουλου έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την οποία και έχει διαβιβάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις 25 Απριλίου, ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Αγγελής.

Όπως αποκαλύπτουν τα «Π», στις καταγγελίες του δεσπόζουν τα ονόματα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου και των εισαγγελέων Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου και Γεωργίας Τσατάνη, οι οποίοι και θα κληθούν -μεταξύ άλλων- να καταθέσουν στην έρευνα από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.

Ο Ι. Αγγελής τους αποδίδει επωφελή πρόθεση για τον επιχειρηματία, αφού με τις ενέργειές τους πέτυχαν την καθυστέρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα εν εξελίξει δικαστικής διαδικασίας στην Κύπρο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ανήμερα της έναρξης της κακουργηματικής δίκης στη Λευκωσία για το σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας, ο Α. Βγενόπουλος μήνυσε την πρόεδρο του Α.Π., Β. Θάνου, για απόπειρα δωροληψίας αναφορικά με τις δικαστικές διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο των συνεργατών του και πρώην στελεχών Λαϊκής, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου.

Η χρονική ακολουθία των δύο αναφορών εγείρει ερωτήματα. Εντύπωση προκαλεί ότι η κα. Κουτζαμάνη, αντί να διατάξει αμέσως τη σύλληψη των κ. Μπουλούτα και Φόρου, εκτελώντας τα σχετικά εντάλματα του δικαστηρίου της Λευκωσίας, διαβίβασε την εντολή στις αστυνομικές Αρχές με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι υπόδικοι να εξαφανιστούν και η δίκη στην Κύπρο (όπου αμφότεροι είναι βασικοί κατηγορούμενοι) να μετατεθεί για τις 23 Ιουνίου.

ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ. Κατά το περιεχόμενο της αναφοράς του, ο κ. Αγγελής συναντήθηκε αρκετές φορές με την εισαγγελέα του Α.Π., με την πρώτη τούς συνάντηση «περί τα μέσα του 2014» στο γραφείο της. Εκεί την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των ενεργειών του, καθώς προϊστατο του Τμήματος Δικαστικών Συνδρομών και, ως εκ τούτου, η συνεργασία του με τις κυπριακές Αρχές ήταν συνεχής. «Περιέργως για μένα η κ. εισαγγελέας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη σύγκληση συντονιστικής συνάντησης (σ.σ.: μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων δικαστών) και μου διευκρίνισε ότι ουδεμία ενέργεια πρέπει να γίνεται στο μέλλον από εμένα χωρίς να την ενημερώνω».

Δύο μήνες μετά, στις 7 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο της κ. Κουτζαμάνη, παρουσία και του εισαγγελέα Ν. Ορνεράκη (μέλους της Ελλάδος στη Eurojust). «Έγινε έντονη προσπάθεια από την κ. εισαγγελέα του Α.Π… να πεισθώ να κάνω δεκτές τις αιτήσεις και να επιστρέψω στις κυπριακές Αρχές τα αιτήματα ανεκτέλεστα, με την αιτιολογία ότι ελλείπει η αμοιβαιότητα και το διπλό αξιόποινο», τονίζει. Πρόκειται για αιτήσεις που υπέβαλε ο κ. Βγενόπουλος «ζητώντας να επιστρέφονται στην αποστέλλουσα αλλοδαπή δικαστική Αρχή (Κύπρος)» τα αιτήματα δικαστικών συνδρομών, με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι «τυχόν εκτέλεσή τούς θα διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Ο εισαγγελέας αναφέρεται και σε μια επαφή της κ. Κουτζαμάνη με τον γενικό εισαγγελέα Κύπρου στη Χάγη, τον Δεκέμβριο του 2014, «όπου συζήτησαν τα θέματα συντονισμού, αλλά υπήρξε διαφωνία επί του πρακτέου». Η δεύτερη συνάντησή τους «κατέληξε σε κλίμα έντονης διαφωνίας, υπενθυμίζοντας σε μένα και στον κ. Ορνεράκη ότι πρέπει να την ενημερώνουμε πριν από κάθε μας ενέργεια». Στις 18 Νοεμβρίου, μόλις 11 ημέρες αργότερα, κι ενώ, είχε μεσολαβήσει η ανάθεση από τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Ν. Παντελή, της εξέτασης των αιτημάτων Βγενόπουλου «απευθείας και ονομαστικώς στον εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλο, και όχι ως έδει προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών ή προς τον προϊστάμενο του Τμήματος Δικαστικών Συνδρομών», πραγματοποιήθηκε τρίτη κατά σειρά σύσκεψη, υπό τηv κ. Κουτζαμάνη.

Αυτή τη φορά με την παρουσία του κ. Παντελή και της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Ράικου, στην οποία ο κ. Αγγελής είχε κοινοποιήσει αποδεικτικά έγγραφα από τους Κύπριους ως προς τηv ολιγωρία της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Μου έγινε έντονη επίπληξη από την κ. εισαγγελέα του Α.Π. (σ.σ.: για την αναφορά στην Ελ. Ράικου)… Όταν εξέφρασα την άποψη ότι δικαιούμαι να έχω δική μου γνώμη, διαφορετική από τη δική της, αφού εγώ βάζω την υπογραφή μου… αυτή σηκώθηκε από το γραφείο της και με «απέπεμψε σκαιώς» από τον χώρο, λέγοντάς μου κατά λέξη: «Δεν ντρέπεσαι να υπερασπίζεσαι τους Κύπριους χωροφύλακες και όχι εμάς, τους Έλληνες;«…».

«ΑLΤΕR ΕGΟ». Ειδική μνεία κάνει ο καταγγέλλων εισαγγελέας στον Σταμάτη Δασκαλόπουλο, γνωστό στο Εφετείο ως «alter ego του Ισίδωρου». Υποστηρίζει ότι από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τις αρχές του 2016 όσες αιτήσεις δικαστικής συνδρομής κατατέθηκαν αρχειοθετήθηκαν, «κατόπιν γραπτής εισηγήσεώς του Σταμάτη Δασκαλόπουλου». Οι αιτήσεις δεν διαβιβάζονταν στον κ. Αγγελή («ούτε καν για να λάβω γνώση»). Τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο Γ. Αγγελής είχε ήδη απομακρυνθεί από το Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών, χρεώθηκαν (σ.σ.: από ποιον άραγε;) αθροιστικά στον κ. Δασκαλόπουλο και τέθηκαν στο αρχείο με διάταξή του Συμβουλίου Εφετών.

Ο μηνυτής τονίζει: «Τι κέρδισαν οι εμπλεκόμενοι από αυτή τηv «εισαγωγή της υπόθεσης» στο Δικαστικό Συμβούλιο, αφού η ταχύτητα της διαδικασίας είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της διεθνούς συνδρομής;

Α) Κέρδισαν περίπου επτά μήνες χρόνο και β) δεν έδωσε ο κύριος εμπλεκόμενος (σ.σ.: Βγενόπουλος) εξηγήσεις στις κυπριακές Αρχές, που τον Σεπτέμβριο του 2015 ήλθαν στην Ελλάδα για να τον εξετάσουν».

«Ψήφισέ με και μη φοβάσαι»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο Ι. Αγγελής αναφέρει στη μήνυσή του ότι, μετά τηv τελευταία συνάντησή του με την Ευ. Κοντζαμάνη, του μετέφερε την έντονη αντιπαράθεση πού είχαν με την εισαγγελέα του Α.Π. και εκείνος του απάντησε: «Ψήφισε εμένα και δεν θα έχεις να φοβηθείς τίποτα. Δεν πρόκειται να σε κουνήσει κανείς από τη θέση σου». Αμέσως μετά (σ.σ.: πάντα κατά το περιεχόμενο της έγκλησης) συνέβησαν τα εξής. Στα τέλη του 2014, κι ενώ ο κ. Ντογιάκος είχε εκλεγεί στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου του ανέθεσε νέα δικογραφία για την υπόθεση Βγενόπουλου, στηριζόμενη στα έγγραφα τον κ. Αγγελή προς την κ. Ράικου. Τελικός αποδέκτης της έρευνας όταν η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη, που ελέγχεται πειθαρχικά και για τον επιχειρηματία και για τον τρόπο εκλογής του Ι. Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών. Στις 11 Φεβρουαρίου 2015 η Γ. Τσατάνη κάλεσε τον κ. Αγγελή ως μάρτυρα. «θέλω να πιστεύω», σημειώνει, «ότι η κλήση μου ως μάρτυρα στην εν λόγω υπόθεση δεν εμπίπτει στην προσπάθεια κάποιων να μπορούν να επικαλεστούν ότι η τυπική κατάθεσή μου με μετέτρεψε σε διάδικο και, κατά συνέπεια, πρέπει να απομακρυνθώ από τηv υπόθεση, διότι προσδοκώ κάποιο συμφέρον, όπως οι διάδικοι». «Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ευνόητο», συνεχίζει, «ότι κάποιοι ενήργησαν «βάσει σχεδίου» και ότι εγώ «απλώς έπεσα στην παγίδα»…».

Τέλη Μαρτίου του 2015 ο Α. Βγενόπουλος κατέθεσε αναφορά εναντίον του κ. Αγγελή (με πειθαρχικές και ποινικές προεκτάσεις) εγκαλώντας τον ότι άφησε να διαρρεύσουν έγγραφα στον Τύπο για την ποινική διαδρoμή της δικογραφίας. Στις 27 Απριλίου αποστάλθηκε στο Τμήμα Συνδρομών παραγγελία του κ. Ντογιάκου σύμφωνα με την οποία έπρεπε να λαμβάνει γνώση ο διευθύνων την Εισαγγελία οιουδήποτε εγγράφού εξερχόταν από το τμήμα. «Έκτοτε, τον χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου έχει αναλάβει ουσιαστικώς ο κ. Ντογιάκος και εγώ ουδεμία γνώση λαμβάνω για την πορεία της, μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου 2015, οπότε και απομακρύνομαι «και επισήμως», πλην όμως παρατύπως από το τμήμα Δικαστικών Συνδρομών».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Τον Ιούλιο του 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων δικαστικών «εν αγνοία μου, παρά το γεγονός ότι εξακολουθώ να είμαι ο αρμόδιος εισαγγελέας δικαστικών συνδρομών», σημειώνει ο κ. Αγγελής. Κατά τηv άποψή του, η διεξαγωγή σύσκεψης αποτελούσε αίτημα των Κυπρίων που ανησυχούσαν για όσα συνέβαιναν σmν Εισαγγελία Αθηνών, όμως εμφανίστηκε ως αίτημα διατυπωθέν από τον κ. Ντογιάκο. «Η αλήθεια είναι ότι οι ιεραρχικώς προϊστάμενοί μου (σ.σ.: εισαγγελέας του Α.Π. και διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών) ουδόλως επιθυμούσαν μια τέτοια συντονιστική… ». Τούτο αποκτά τη σημασία του καθώς επικεφαλής αυτού του είδους των συμβουλίων τίθεται ανώτερος δικαστικός, μέλος της Eurojust, και στην προκειμένη περίπτωση προήδρευσε ο αναπληρωτής του κ. Ορνεράκη, ένας χαμηλόβαθμος αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, που εκείνες τις ημέρες προήχθη σε εισαγγελέα και μετατέθηκε στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. «Μήπως», αναρωτιέται ο κ. Αγγελής, «την πρωτοβουλία κινήσεων στην εν λόγω συντονιστική δεν είχε ο πρόεδρος (σ.σ. ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών), αλλά κάποιοι άλλοι, λόγω απειρίας του; Γιατί δεν συμμετείχε ο κ. Ορνεράκης, ο οποίος διέθετε εμπειρία και γνώση της υπόθεσης; Γιατί απέκλεισαν εμένα; Ποιος αποφάσισε για τα άτομα που θα συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς;».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mhnush-kata-ntogiakou-kai-koutzamanh#ixzz48jvC3rSd