JAWOHL FRAU MERKEL

angela_merkel_popularity_germany_2012_02_29

Γράφει ο Σ. Παιδάκος

Η σύνοδος κορυφής τελείωσε αλλά, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα δεν θα έλεγα ότι ήταν και πολύ καλά, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και στο επίπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους τελικούς αποδέκτες των αρνητικά εισπραγμένων όλους τους Έλληνες πολίτες. Η στάση του πρωθυπουργού και η στάση του κ. Μητσοτάκη, αν μη τι άλλο, μόνο ανθρώπους που είχαν να χωρίσουν περιουσιακά στοιχεία έδειχνε παρά κάποιους που ενδιαφέρονται για την προκοπή του Τόπου. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πάλι ως επαίτης στη σύνοδο κορυφής ζητώντας παρέμβαση της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ ώστε οι τελευταίοι να μεσολαβήσουν ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ουσιαστικά λασκάρισμα των προααπαιτουμένων, μιας και στο εσωτερικό της Χώρας υπάρχει αναβρασμός.  Πηγές επίσης αναφέρουν ότι, ο κ. Τσίπρας συζήτησε μείωση συντάξεων με την προϋπόθεση να υπαναχωρήσει το ΔΝΤ, μιας και το τελευταίο ζητά επιπρόσθετα μέτρα 8 ΔΙΣ μέχρι το 2018, λόγω δημοσιονομικού κενού. Η αμηχανία, η ταραχή και η ανωριμότητα του κ. Τσίπρα είναι φανερή.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη σύνοδο με τον αέρα του νεοεκλεγμένου κεντροδεξιού ηγέτη, που υποτίθεται θα ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, από άκρα δεξιά έως και τον περιβόητο μεσαίο χώρο, αλλά τα μηνύματα που βγαίνουν στον αέρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τον νεοσσό που βάλθηκε να κυβερνήσει την Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Από πλευράς Συγγρού, Πειραιώς πλέον μιας και ανοίγει το τριώδιο, η στάση του κ. Μητσοτάκη έναντι των εταίρων εστιάστηκε σε τρία σημεία: επίδειξη σοβαρότητας, άρνηση στήριξης στην κυβέρνηση για την ψήφιση  του ασφαλιστικό καθώς και της μη κυβερνητικής σύμπραξης, και τέλος άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Αυτά λέει επέδειξε στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι αυτά που εισέπραξε ο κ. Μητσοτάκης από την κατ’ ιδία συνάντησή του με την καγκελάριο, δεν ακούστηκαν και τόσο εύηχα στα αυτιά του νεοεκλεγέντα αρχηγού. Λέγεται λοιπόν ότι η κ. Μέρκελ τόνισε στον κ. Μητσοτάκη την αποφυγή σφαλμάτων, αντίστοιχα με αυτά που οδήγησαν την Ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης η καγκελάριος  επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι αν συμβούν ανάλογα περιστατικά, όπως αυτά του περσινού Ιουνίου, το Βερολίνο δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει. Κοντολογίς του είπε ότι, νέο πακέτο βοηθείας δεν υπάρχει περίπτωση να εισηγηθώ στην γερμανική βουλή, αλλά απ’ την άλλη, αν δεν τα καταφέρει ο Τσίπρας, τότε είναι η σειρά σου να υλοποιήσεις αυτά που συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση της αριστεράς με τους θεσμούς. Οι πηγές πάντως δεν αναφέρουν αν ο κ. Μητσοτάκης ψέλλισε ή τόλμησε να αντιμιλήσει στην καγκελάριο. Είναι προφανές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να κάνει βήμα πέρα από τα συμφωνηθέντα μνημονιακά μέτρα, που στο κάτω-κάτω, βοήθησε τον κ. Τσίπρα, να φέρουν μαζί  το «κουτί της Πανδώρας» στην Ελλάδα.

Δεν είναι πρώτη φορά που (ανθ) Έλληνες, κυβερνήτης και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζονται με εντελώς διαφορετικές πολιτικές ρότες σε σύνοδο των Βρυξελλών. Και να ήθελε κάποιος να τους πάρει στα σοβαρά, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί.