ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

PAIDEIA

Γράφει ο Σ. Παιδάκος

«Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο. Στην Ελλάδα εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει /«Για παράδειγμα, η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός. Όμως δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες είναι Έλληνες με μια συγκεκριμένη μοίρα, αλλά είναι μεγάλο εθνικό γεγονός επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία. Έτσι πρέπει να το ερμηνεύουμε για να έχουμε πλήρη ιστορική γνώση»

Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξη στην «καθημερινή», 20-12-015

Για την κ. Σία Αναγνωστοπούλου, επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην παγκόσμια ιστορία, πρέπει κι εμείς εδώ στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε την διεθνή πεπατημένη. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που είχαμε προσφυγικές ροές απ΄τη Μικρασία το 1922, να ασχολούμαστε με όσα  γεγονότα προηγήθηκαν εκείνων των προσφυγικών ροών! ! ! Δεν είναι δυνατόν να υποσκελίζουμε ένα τόσο σοβαρό συμβάν, όπως αυτό της προσφυγιάς, και να προσπαθούμε να αναδείξουμε άλλα ελάσσονος σημασίας ιστορικά γεγονότα, όπως την καταστροφή της Σμύρνης, καθώς επίσης και ό,τι εξευτελιστικό, υποτιμητικό και θηριώδες, συνέβη από τον τουρκικό στρατό εις βάρος του Ελληνισμού της Μικρασίας ! ! ! δεν μπορώ να σαρκάσω άλλο , αν και πολύ θα το’ θελα.

Η παραπάνω συνέντευξη, έγινε ως προάγγελος των εξαγγελιών Φίλη για το μέλλον της παιδείας, όπου ο αιώνιος φοιτητής και νυν υπουργός παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό. Χρειάζεται διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση. Γι’ αυτό η μεταρρύθμιση δεν εξαντλείται σε 1-2 χρόνια, ούτε σε μία τετραετία. Είναι έργο πνοής»

Αν κρίνουμε από τη συνέντευξη της Σίας, καταλαβαίνουμε όλοι μας το τι μεταρρύθμιση πρόκειται να γίνει στην παιδεία. Θα προσπαθήσουν, πιο έντονα τώρα, να εξαφανίσουν εντελώς από τα σύγχρονα βιβλία της σχολικής ιστορίας, ό,τι σοβαρό ιστορικό γεγονός έγινε κατά το παρελθόν, και μας αφορά άμεσα ως λαό, αντικαθιστώντας το με άλλο δευτερευούσης σημασίας. Πάρτε ως παράδειγμα την άποψη που διαδίδουν όλοι οι αριστεροί, δήθεν προοδευτικοί, ότι, η Ελληνική επανάσταση έγινε λόγου του γαλλικού διαφωτισμού που ξεκίνησε από τη Γαλλία, και επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη. Όλα τα είχαμε επί τουρκοκρατίας και μας έλειψε ο διαφωτισμός ! ! ! Άλλο τώρα αν ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του έγραψε: «πήραμε τα όπλα πρώτα υπέρ Πίστεως και μετά υπέρ Πατρίδος».

Την ήδη καταταλαιπωρημένη Εθνική παιδεία θα την αποτελειώσουν εφαρμόζοντας τις πρωτοποριακές ιδέες που επικρατούν στους αναπήρους πραγματικά εγκεφάλους όπως της Σίας, του Φίλη και όλων των παρατρεχάμενων αυτών. Όποιος ξεχνά το παρελθόν είναι αναγκασμένος να το ξαναζήσει, είχε πει κάποτε ο ισπανός φιλόσοφος Santayana, αναφερόμενος στη ιστορική λήθη που σκεπάζει έναν λαό.