Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ – ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

paulos_melas1_02122015__large

Σημεία των καιρών: Κυνηγοί χαλκού αφαίρεσαν το μπρούτζινο τουφέκι από το άγαλμα του Παύλου Μελά, που κοσμεί το κέντρο της πλατείας Σκρά στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, δηλαδή σε ένα πολυσύχναστο μέρος, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.

Φαίνεται πως για κάποιους ανθέλληνες το τουφέκι του Ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα δεν αξίζει περισσότερο από το τίμημα πώλησής του ως μεταλλικό αντικείμενο ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, κάτοικοι της περιοχής που εμφορούνται από πατριωτισμό ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και τους υπευθύνους του Δήμου Κορδελιού, που διαπίστωσαν ότι οι δράστες αφαίρεσαν το τουφέκι με τη χρήση ειδικού τροχού και εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι.

Οι κάτοικοι μάλιστα υπέβαλαν και μήνυση κατά αγνώστων για το περιστατικό και αναμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί η Αστυνομία.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια που κάποιοι κλέβουν το τουφέκι από το άγαλμα.

Πραγματικά είναι η απόλυτη κατάντια σε ένα πολυσύχναστο μέρος όπως η πλατεία Σκρά του Κορδελιού κάποιοι φιλάργυροι να μπορούν ανενόχλητοι να καταστρέφουν ένα τόσο σημαντικό για την τοπική κοινωνία ιστορικό μνημείο.

Η πράξη αυτή αν μη τι άλλο δείχνει, εκτός από την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης, ότι στον καιρό του προωθούμενου εθνομηδενισμού κάποιοι δεν σέβονται ούτε την ιστορία αυτού του ιερού τόπου που απελευθερώθηκε με ποταμούς ελληνικού αίματος.

Μιχάλης Τσακίρης – Τ.Ο. Θεσσαλονίκης