ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ;

akropoli

Άρθρο του Π. Παναγόπουλου στην εφημερίδα «Εμπρός»

Όσοι κατοικούν από παλιά στην Αθήνα και διαθέτουν κάποια παρατηρητικό­τητα, ασφαλώς θα έχουν προσέξει την σταδιακή αποξήλωση της Ακρόπολης.

Για να γίνω πιο αντιληπτός, και επειδή το θέαμα της Ακρόπολης των Αθηνών είναι για εμένα μια καθημερινή εικόνα, στην αρ­χή δεν είχα συνειδητοποιήσει την σταδιακή «αποξήλωση» του Παρθενώνα. Αλλά κά­ποια στιγμή που παρατήρησα πιο προσεκτι­κά, τώρα έβλεπα έναν «σκελετό». Μια «σκιά» του μεγαλειώδους Μνημείου. Ψά­χνοντας το θέμα, και μετά από μια κατ’ ιδίαν επίσκεψη στο Μνημείο των αιώνων, διαπίστωσα κάποια πολύ ενδιαφέροντα αλ­λά και παράξενα σημεία τα οποία αξίζει να τα γνωρίζουμε.

Μια αναστύλωση που θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια.

Το 2007 ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε το μεγάλο αναστηλωτικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη, που χρηματοδοτήθηκε από το Γ ΚΠΣ.

Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε επεμβάσεις στον Παρθενώνα, τα Προπύ­λαια και τον ναό Αθηνάς Νίκης, και όπως είχαν ανακοινώσει, το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Το πρόγραμμα αναστήλωσης για τα έτη 2007 – 2013 έγινε από το ΕΣΠΑ με χρημα­τοδότηση που έφτανε σε ύψος τα 8.000.000 ευρώ.

Η κ. Μαίρη Ιωαννίδου, που ήταν τότε διευθύντρια της Υπηρεσίας Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), σε εκδήλωση που είχε λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπο­λης είχε τονίσει ότι μέσα στο 2012 θα είχε ολοκληρωθεί το δραστικό «λίφτινγκ» του Παρθενώνα από τους αρχαιολόγους.

Όπως είχε διευκρινίσει η κ. Ιωαννίδου, «μέχρι το 2013 προβλέπεται να αποσυναρμολογηθούν συνολικά 80 αρχιτεκτονικά μέ­λη, που αφορούν στις περιοχές στις οποί­ες επενέβη ο Μπαλάνος το 1902».

Μέχρι και το 2012 είχαν απομακρυνθεί από τη βορειοδυτική και νοτιοδυτική γωνία του μνημείου 74 λίθοι, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις μετόπες από τη βορειοδυτική γωνία -ανάμεσά τους κι αυτή του «Ευαγγε­λισμού», τα αντίγραφα των εναετίων γλυ­πτών, έξι λίθοι του επιστυλίου της βορειο­δυτικής γωνίας (βάρους 7,5-9 τόνων), τα γιγαντιαία γωνιακά γείσα της βορειοδυτικής και νοτιοδυτικής γωνίας (βάρους 8 τόνων) και ο γωνιαίος λίθος της επαετίδος σίμης με τη λεοντοκεφαλή, εμβληματικό στοιχείο του Παρθενώνα. «Οι λίθοι που αποσυναρ- μολογούνται, μεταφέρονται στο εσωτερικό του μνημείου όπου έχει αρχίσει η δομική τους αποκατάσταση και η συντήρηση της επιφάνειάς τους». Αυτά είχε πει τότε η διευ­θύντρια, και μέχρι ένα σημείο δικαιολογούν την εικόνα «αποξήλωσης» που έχουμε πα­ρατηρήσει στο μνημείο.

Όμως, τα έργα που θα έπρεπε να έ­χουν τελειώσει εδώ και δύο χρόνια προφα­νώς… συνεχίζονται. Συνεχίζονται, ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Τα Ρίχτερ και η Ακρόπολη

Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη; «Η Ακρόπολη αντέχει τόσα Ρίχτερ, ώστε να έχει καταφέρει να παραμείνει στην θέση της αναλλοίωτη μέχρι και το 1687, όταν δέχθηκε τις οβίδες του Μοροζίνι.

Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότη­τα, είναι πως πρόκειται για ένα τεχνικό έρ­γο με ιδιοφυή αντισεισμικό σχεδιασμό.

Η Ακρόπολη ήταν έτσι κατασκευασμένη, ώστε επί 2.000 χρόνια να μην έχει πάθει τί­ποτε από εκατοντάδες σεισμούς, και λοι­πούς καταποντισμούς.

Όμως αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν αρκε­τό για τους εν έτη 2010 σοφούς που πιστέ­ψανε ότι αν δεν επέμβουν, το μνημείο κιν­δυνεύει και από τα Ρίχτερ!

Βέβαια, και αυτές οι εργασίες αντισεισμι­κής προστασίας, ήταν μέσα στο πρόγραμ­μα της αναστύλωσης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

Και όμως έχουμε Οκτώβρη του 2015 και οι εργασίες δείχνουν να συνεχίζονται. Επο­μένως λογικά, και οι δαπάνες για το έργο θα έχουν ξεφύγει αρκετά από τον πρώτο προϋπολογισμό, ο οποίος κάλυπτε τα έρ­γα μέχρι και το 2013.

Και να που το 2014 μεταξύ άλλων και εντελώς ξαφνικά έρχεται και το ενδιαφέρον των φίλων μας των Γερμανών, οι οποίοι αναφέρουν σε δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau: «Η Ακρόπολη, ο βράχος στο κέντρο της πόλης όπου ο Περικλής έχτισε τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερεχθείο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης, μπορεί να απολέσει τη σταθερότητά του»!

Την ίδια εποχή, σε σχετικό ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου οι Εγγλέζοι σπέρ­νουν και αυτοί τον πανικό. Γράφουν: «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλλη­νες μηχανικοί»! Η τότε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εμφανίζεται καθησυχαστική, (σύμφωνα με το δημοσίευμα), εκτιμώντας ότι «δεν υπάρ­χει άμεσος κίνδυνος, ούτε κινδυνεύει να καταρρεύσει η Ακρόπολη»!

Η κ. Μενδώνη καταλήγει επισημαίνοντας πως: «Οι ειδικοί ωστόσο παίρνουν το θέμα στα σοβαρά. Την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνέ­στησε τη λήψη μέτρων για τη σταθεροποί­ηση της νότιας πλευράς του βράχου. Ασα­φές παραμένει πώς μπορεί να χρηματοδο­τηθεί το πρόγραμμα αφού λόγω της οικο­νομικής κρίσης και του προγράμματος πε­ρικοπών των διεθνών δανειστών, ο προϋ­πολογισμός του ελληνικού υπ. Πολιτισμού μειώθηκε από το 2010 κατά το ήμισυ.» Δη­λαδή εδώ έχουμε το εξής διφορούμενο αλλά και περίεργο.

Από την μια οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί ενδιαφέρονται (γιατί άραγε τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος;) διακαώς για την Ακρό­πολη, δεν εξαιρούν όμως ούτε ένα ευρώ (έστω και υπό την μορφή ελάφρυνσης) α­πό το χρέος προς σωτηρία αυτής.

Είναι άραγε τυχαίο και το γεγονός ότι, πριν από λίγους μήνες είδαν το φως δημο­σιεύματα, ότι η εκμετάλλευση του πέριξ της Ακρόπολης χώρου συζητείται από κά­ποιους να περάσει στα χέρια των Γερμα­νών; Από την άλλη η κ. Μενδώνη καθησυ­χάζει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κατάρρευση η Ακρόπολη, χωρίς όμως να αποκλείει να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον αν δεν παρθούν τα ανάλογα μέτρα. Και συμπληρώνει ότι είναι ασαφές πως θα χρη­ματοδοτηθεί το πρόγραμμα.

Τι συμβαίνει τελικά; Χρηματοδοτήθηκε και αυτό το πρόγραμμα, από πού και πόσο; Μήπως τελικά η Ακρόπολη επισκευάζεται με χρήματα από το αίμα του Ελληνικού λα­ού, για να παραδοθεί κάποια στιγμή εν μέ- ρει η και ολοκληρωτικά στους «κατακτητές»; Συνεχίζονται τα έργα, και για πόσο θα συνεχίζονται ακόμα; Τι ακριβώς αφορούν τώρα πλέον αυτά, και γιατί έχουν ξεφύγει τόσο από το αρχικό χρονοδιάγραμμα; Πό­σο έχει φτάσει ο προϋπολογισμός για την συνολική αναστύλωση της Ακρόπολης μέ­χρι και σήμερα, και ποιο θα είναι το τελικό κόστος που θα πληρώσουν οι Έλληνες φο­ρολογούμενοι για την πλήρη αποπεράτω­ση αυτού του έργου;