ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

mnhmonio_stratoulis_lafazanis

Άρθρο του Αρτέμη Ματθαιόπουλου στην εφημερίδα «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ«

Σε οριστικό επικοινωνιακό αδιέξοδο οδηγείται η κυβέρνηση Τσίπρα μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της να μετακυλήσει τις ευθύνες της στον ελληνικό λαό για την υπογραφή ενός νέου μνημόνιου, εκβιάζοντας και διχάζοντας τους Έλληνες με το γνωστό δίλημμα «ρήξη και χρεοκοπία» ή «συμφωνία και σωτηρία της χώρας». Και το διχαστικό κλίμα δε φαίνεται να έχει καλλιεργηθεί μόνο ανάμεσα στους Έλληνες, αλλά και ανάμεσα στις συνιστώσες του ιδίου του κόμματος του, που πλέον αδυνατεί να παρουσιάσει μία ενιαία και συγκεκριμένη, επίσημη πρόταση σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση και τον τρόπο χειρισμού των νέων απαιτήσεων των δανειστών.

Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να περισώσει την εκλογική του πελατεία, υιοθετώντας στο εσωτερικό της χώρας μια επιχειρηματολογία την οποία αρνείται (και φοβάται) να χρησιμοποιήσει προς όφελος της στο εξωτερικό, τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή της προπαγανδιστικής της εκστρατείας πρόσωπα με θεσμικό ρόλο και κύρος, ούτως ώστε οι αποφάσεις τους να φαίνονται σαν να είναι αποφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης.

Αυτό τον ύποπτο ρόλο επιτελεί και η λεγόμενη Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η οποία κατόπιν προκαταρκτικής έκθεσης που παρουσίασε στα εν Ελλάδι ΜΜΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πλήρωσει… διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο». Πρόκειται για μια βαρυσήμαντη δήλωση που στην ουσία απαλλάσσει τη χώρα από το δυσβάσταχτο φορτίο του εξωτερικού χρέους και καθιστά τον πολιτικό κόσμο που εφάρμοσε τα μνημόνια υπόλογο για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που η δήλωση αυτή (η οποία παρεμπιπτόντως αποτελεί πάγια θέση της Χρυσής Αυγής) δεν αξιοποιήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο των Οικονομικών ούτως ώστε να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη πάνω σε μια εντελώς διαφορετική βάση, ούτε η έκθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν επιχειρηματικό όπλο για την απόρριψη όλων των νέων αιματηρών μέτρων και την επιδίωξη για την οριστική απαλλαγή από τα μνημόνια.

Γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους Έλληνες παριστάνει την κυβέρνηση που δεν αποκλίνει από το αντιμνημονιακό μήνυμα των τελευταίων εκλογών, όταν όμως εκπροσωπεί τη χώρα στις Βρυξέλλες υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα των δανειστών, προβαίνοντας στην υπογραφή ενός μνημονίου που θα διαιωνίσει την αποπληρωμή ενός χρέους που η ίδια κήρυξε ως παράνομο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά και στον ορίζοντα διαφαίνεται το τρίτο μνημόνιο που έρχεται για να διαλύσει το μύθο της αριστεράς της ρήξης και της ανατροπής. Διότι η μόνη ρήξη που έκανε αυτή η κυβέρνηση είναι με τη λογική και η μόνη ανατροπή που έκανε είναι αυτή του προγράμματος επί του οποίου εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό.