ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ALERT! ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ… ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ! ΣΠΕΥΣΑΤΕ (ΑΝ ΣΑΣ ΒΑΣΤΑΕΙ…)!

ΑΦΡΙΚΗ

Σκληρή ρατσιστική βία συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες το Ντέρμπαν και το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, με μαζικές επιθέσεις κατά ξένων. Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει το θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές Απριλίου και η βία δεν δείχνει να υποχωρεί παρά το διάγγελμα του προέδρου Ζούμα.

Καταστήματα λεηλατήθηκαν στο ανατολικό Γιοχάνεσμπουργκ, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ένα κτίριο όπου διαμένουν ξένοι, ενώ άνδρες που κράδαιναν μαχαίρια άρχισαν να κυνηγούν και να χτυπούν όποιον ξένο εύρισκαν μπροστά τους.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος, ενώ δώδεκα άτομα συνελήφθησαν για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων, επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική.

«Ομάδα ανδρών κατέβηκε από ένα λεωφορείο. Όλοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια. Άρχισαν να κυνηγούν τον κόσμο πετώντας τους πέτρες, χτυπώντας τους. Αυτό που είδα ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.

Πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές τους σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, δύο εκατομμύρια ξένοι υπήκοοι βρίσκονται στη Νότιο Αφρική, περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, κατ’ άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των ξένων στη χώρα φθάνει τα πέντε εκατομμύρια.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα στην Νότιο Αφρική. Το 2008, 62 ξένοι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, από παρόμοιες επιθέσεις.

(ΥΓ): Αναμένουμε να πάνε σύντομα στην Ν. Αφρική οι ντόπιοι «συμπαραστάτες» και «αλληλέγγυοι», που είναι… έμπειροι σε τέτοιες καταστάσεις, να βάλουν επιτέλους μια… τάξη. Ιδού η «Ρόδος»…