Ζ. Μ. ΛΕΠΕΝ: ΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΑΕΡΙΩΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΟΥ Β΄ Π.Π., ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ ΑΕΡΙΟΥ

ImageHandler

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1987, ο ιστορικός ηγέτης του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε δηλώσει σχετικά με τους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων συγκεντρώσεως του Β΄ Π.Π.: «Δεν έχω μελετήσει ειδικά το ζήτημα, όμως πιστεύω πως είναι μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Έχει καταδικασθεί πολλές φορές για τη δήλωση αυτή, την οποία επανέλαβε το 1997 στη Γερμανία και το 2008 στο περιοδικό «Bretons», καθώς και τον Μάρτιο του 2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χθες, επανήλθε στο θέμα, διαβεβαιώνοντας πως ουδέποτε μετάνιωσε για τις δηλώσεις του, τις οποίες είχε πρωτοκάνει πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια:

«Αυτό που είπα αντιστοιχούσε στη σκέψη μου: ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια λεπτομέρεια του πολέμου, εκτός αν δεχθούμε ότι ο πόλεμος ήταν μια λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων. Τα υποστηρίζω επειδή πιστεύω πως είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να σοκάρει κανέναν το ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιείται ως εργαλείο εναντίον μου», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό RMC και το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης BFMTV.