Ο ΓΛΕΖΟΣ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

GLEZOS22

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος

Εμφανισθείς σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού των μεγαλοεργολάβων (mega), ο θρασύτατος κομμουνιστής Μανώλης Γλέζος υποστήριξε ότι η «διαπραγματευτική» τακτική του Τσίπρα με τους λεγομένους «δανειστάς», του θυμίζει την στάση του αλήστου μνήμης αρχηγού του ΚΚΕ, Ζαχαριάδη, και το περιβόητο γράμμα του από τις φυλακές προς τον ελληνικό λαό, για τον πόλεμο του ’40.

Τι έγραφε, λοιπόν, αυτό το γράμμα, το οποίο συχνότατα επικαλούνται οι κομμουνιστές, για να αποδείξουν ότι… συμμετείχαν στο Έπος του ’40; Ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή…

Η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος,  βρήκε το ΚΚΕ διαλυμένο και τον αρχηγό του Ν. Ζαχαριάδη κρατούμενο στις φυλακές Κερκύρας. Την 2α Νοεμβρίου 1940, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε μια επιστολή του Ζαχαριάδη για τον πόλεμο. Με την επιστολή του αυτή ο αρχηγός του ΚΚΕ –παραδόξως- καλούσε τον ελληνικό λαό να υπερασπισθεί την πατρίδα: «…Στον πόλεμο αυτό, διευθυνόμενο από την κυβέρνηση Μεταξά, πρέπει όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας μέχρι τελευταίας ικμάδος. Όλοι στον αγώνα, ο καθένας από τη θέση του α ανήκει στην Ελλάδα και στο λαό της. Οι εργάτες όλου του κόσμου είναι στο πλευρό μας».

Ωστόσο, η επιστολή αυτή θεωρήθηκε αργότερα πλαστή από το ΚΚΕ, με άρθρο του Πλουμπίδη (κατοπινού αρχηγού της δολοφονικής εαμικής οργανώσεως ΟΠΛΑ –Ομάδα Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών- περισσότερο γνωστού από την υπόθεση Μπελογιάννη) στον παράνομο «Ριζοσπάστη», τον Μάρτιο 1941, το οποίο τόνιζε: «Ιδιαίτερα, με το δημοσιευμένο στις φυλλάδες του Μεταξά της 2 Νοέμβρη πλαστό γράμμα του μεγάλου μας αρχηγού συν. Ζαχαριάδη, παράσυρε στην αυτοκτονία τον λαό» (πηγή: «ΚΚΕ- Επίσημα Κείμενα», τόμος Ε΄, σελ. 36-37).

Τονίζω, ότι ο Πλουμπίδης (μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ) που μαζί με τους Κτιστάκη και Παπαγιάννη ήταν η «γνήσια» (η μη καθοδηγουμένη από την Ασφάλεια και τον Κ. Μανιαδάκη) διοίκηση του ΚΚΕ, είχε ρίξει τον Νοέμβριο του ’40 το σύνθημα «Πόλεμος στον πόλεμο», σύμφωνα με την εντολή της Μόσχας και της Γ΄ Διεθνούς, λόγω του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότωφ.

Τι είχε συμβεί; Θορυβημένος ο Μανιαδάκης από την συντομότατη κατάρρευση της Γαλλίας, η οποία κατά έναν μεγάλο βαθμό οφειλόταν στο γνωστό σύνθημα “Pourqoui” («γιατί», εννοείται «γιατί να πολεμήσουμε;»), που είχε ρίξει το πιστό στο γερμανο-σοβιετικό σύμφωνο, Κ.Κ. Γαλλίας και φοβούμενος ανάλογη στάση από τους κουκουέδες, έφτιαξε άρον-άρον μια δήθεν επιστολή Ζαχαριάδη κι έδωσε εντολή να δημοσιευθεί αμέσως στον τύπο. Έτσι, ο αρχιπροδότης Ζαχαριάδης έγινε «ήρωας» κατά λάθος!    

Ένα μήνα αργότερα όμως, στις 26 Νοεμβρίου 1940, ο Ζαχαριάδης έγραψε πράγματι ένα γράμμα, με το οποίον κατήγγειλε τον πόλεμο της Ελλάδος ως «ιμπεριαλιστικό» και ζητούσε να σταματήσει αμέσως: «Ενάντια στη θέληση του λαού ο Μεταξάς έκανε και κάνει τον πόλεμο ενάντια στην Ιταλία σα μια επιχείρηση αντιλαϊκή-πλουτοκρατική-καταχτητική-φασιστική-ιμπεριαλιστική. Ο λαός είναι αποφασιστικά ενάντια σ’ ένα τέτοιο πόλεμο… Έξω απ’ αυτά, η Ελλάδα δεν έχει καμμία θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία» (πηγή: «Ν. Ζαχαριάδη-Συλλογή Έργων», έκδοση Κ.Ε. του ΚΚΕ). Εν συνεχεία, ο Ζαχαριάδης έγραψε και δευτέρα επιστολή, στις 15 Ιανουαρίου 1941, με την οποία προχώρησε ακόμα πιο πέρα: «Ο Μεταξάς από την πρώτη στιγμή έκανε πόλεμο φασιστικό-καταχτητικό… Το αίμα των φαντάρων μας χύνεται άδικα, σήμερα δε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός εισπράττει σε αίμα των παιδιών της Ελλάδας, τους τόκους του κεφαλαίου που διέθεσε το 1935-36 για την παλινόρθωση του Γεωργίου και την εγκαθίδρυση της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας του Μεταξά. Οι λαοί και φαντάροι της Ελλάδας και της Ιταλίας δεν είναι εχθροί μα αδέλφια και η συναδέλφωσή τους στο μέτωπο θα σταματήσει τον πόλεμο…».

Αυτά τα ολίγα, για να μην μας κοροϊδεύει ο κομμουνιστής Γλέζος και ο κάθε Γλέζος!