ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

syntakseis

Βρισκόμαστε ήδη μερικά μόνο 24ωρα πριν από την έλευση του νέου χρόνου και καλόν είναι κάποιοι να ετοιμάζονται για το… δώρο που τους επιφυλάσσουν οι Σαμαροβενιζέλοι.

Οι αποδέκτες του… δώρου, θα είναι περίπου δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι (στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψηφοφόροι των Σαμαροβενιζέλων…), που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται.

Δεν πρόκειται βεβαίως για νέα μέτρα (αυτά θα έρθουν λίγο αργότερα, μόλις θα έρθει το επόμενο Μνημόνιο) αλλά για μέτρα που έχουν ψηφιστεί μήνες πριν και που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1/1/2015.

Επίσης, αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και το μισθό. Τα δύο αυτά ποσά θα προστίθενται κι έτσι θα προκύπτει το τελικό ποσόν της σύνταξης.

Ξεκινάει παράλληλα η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Τα ταμεία θα είναι υποχρεωμένα να περνούν κάθε τρίμηνο από τον έλεγχο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και κάθε φορά που θα εμφανίζεται έλλειμμα (δηλαδή πάντα…), θα πρέπει να μειώνονται οι συντάξεις.

(ΥΓ): Σ’ έναν μήνα έχουμε εκλογές… Για να δούμε, θα διορθωθεί επιτέλους η πλειοψηφία των συνταξιούχων ή θα ψηφίσει πάλι τα ίδια;