ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΒΙΝΤΕΟΚατά την 26η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων στις 18/12/2014 συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η συναγωνίστρια Δημοτική Σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα, της αυτοδιοικητικής έκφρασης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Δήμητρα Βελέντζα ανέπτυξε πρόγραμμα του κινήματος μας για την διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο έχει εκπονηθεί από ομάδα τεχνοκρατών του Λαϊκού Συνδέσμου από το 2009 όταν ο ΑΡΧΗΓΟΣ της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και μπορεί να χαρακτηριστεί ρεαλιστικό.

Η συναγωνίστρια Δήμητρα Βελέντζα ξεκινώντας την ομιλία της τόνισε ότι: «Κανονικά θα έπρεπε να είναι εδώ και να  αναπτύξει το πρόγραμμά μας  ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», Ηλίας Κασιδιάρης, που παράνομα και αντισυνταγματικά είναι κρατούμενος στα κελιά της τιμής μαζί με τον Αρχηγό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και την μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

Μάλιστα, εξακολουθεί να βρίσκεται παράνομα προφυλακισμένος, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι, παρά τις νέες συνταρακτικές και απόλυτα έγκυρες και ξεκάθαρες αποκαλύψεις με το ηχητικό ντοκουμέντο όπου ακούγεται η εντολή του Σαμαρά προς τους λειτουργούς της «δικαιοσύνης» όπου αποδεικνύει περίτρανα  τον αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα της διώξεως».

 

Κατόπιν, είπε ότι όποιες αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να έχουν συζητηθεί και με τους εργαζομένους στο τομέα της καθαριότητας και να υπάρξει συνεργασία μαζί τους.  Επίσης αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που με ευχολόγια και αόριστα χρονοδιαγράμματα προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα ή πιο συγκεκριμένα να το συγκαλύψουν κάτω από το ίδιο χαλί το κάλυπταν οι διοικήσεις κράτους και δήμου επί σειρά δεκαετιών. Επίσης αναφέρθηκε στις διάφορες φράσεις που ακούστηκαν όπως «εργολάβοι» «μεσάζοντες» «διάφορα συμφέροντα» κλπ χωρίς όμως να ακουστεί  το όνομα του συγκεκριμένου εργολάβου που εδώ και χρόνια λυμαίνεται την διαχείριση των απορριμμάτων.

Είπε χαρακτηριστικά ότι: «η μόνη ξεκάθαρη φωνή στο δημοτικό συμβούλιο ήταν του Νικόλαου Μιχαλολιάκου όπου στο παρελθόν είχε αναφερθεί στο όνομα του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα και στα συμφέροντα που εκπροσωπεί».

Για την Ελληνική Αυγή τα σκουπίδια είναι Χρυσός, τόνισε η συναγωνίστρια Δήμητρα Βελέντζα. Τα σκουπίδια που μπορούν να δώσουν ανάπτυξη και αποδεικνύεται εύκολα αυτό αφού επιδιώκουν  την εκμετάλλευσή τους οι μεγαλοεργολάβοι.

Υπάρχουν τεράστια έσοδα από την διαχείρισή τους μέσω ανακύκλωσης, τα οποία η Ελληνική Αυγή τονίζει κατηγορηματικά πως θα γυρίσουν στο λαό!!

Οι Θέσεις της Ελληνικής Αυγής, που προέρχονται από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, όπου ο ίδιος ο Αρχηγός τις έχει επιμεληθεί σε συνεργασία με σειρά επιστημόνων και τεχνοκρατών, έχουν καταγραφεί και κατατεθεί στον Ελληνικό λαό ήδη από το 2009.  Αφορά μικρούς και μεγάλους Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

Δυστυχώς αντιγράφηκαν και από άλλους, χωρίς να υπάρχει πραγματική πρόθεση υλοποιήσεώς τους. 

·         Εμείς μιλάμε για ανακύκλωση στην πηγή. Ο ρυπαίνων να πληρώνει.

·         Εμείς μιλάμε για μείωση των δημοτικών τελών.

·         Εμείς μιλάμε, σε κάθε περίπτωση για δημόσιο χαρακτήρα στην διαχείριση των απορριμμάτων. Κοινωνική διαβούλευση και διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, σε άμεση συνεργασία με την περιφέρεια, προωθώντας την ανακύκλωση στην πηγή!

Το κέρδος που θα προκύψει από την διαχείριση των απορριμμάτων θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις υπάρχουσες αλλά και να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

·         Τα χιλιάδες στρέμματα γης της σημερινής χωματερής της Φυλής και των Άνω Λιοσίων μπορούν, από εφιάλτης και υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της Αττικής και της Αθήνας να γίνουν πνεύμονας ανάπτυξης για την Αττική και κατ’ επέκταση για τον Δήμο Αθηναίων. Φωτοβολταϊκά  πάρκα παραγωγής ρεύματος μπορούν να δημιουργηθούν από την περιφέρεια προς όφελος των νοικοκυριών και του δήμου της Αθήνας.

Ζητάμε άμεσα:

 

Την κατάργηση του υφιστάμενου και απαρχαιωμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Αττικής με όλες τις τροποποιήσεις του γιατί:

 

·         Δημιουργεί περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή αφού η καύση των σύμμεικτων σκουπιδιών επιβάλλει συγκεντρωτική διαχείριση με μεγάλα ιδιωτικά έργα για ποσότητες και μεθόδους που υπονομεύουν την ανακύκλωση.

Η οικονομική επιβάρυνση (τουλάχιστον τριπλασιασμός των δημοτικών τελών) εξαιτίας της διαχείρισης από ιδιώτες των ογκωδών ποσοτήτων, της ιδιωτικοποίησης της συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων για δεκάδες χρόνια με κοστοβόρες και απαρχαιωμένες μεθόδους, συν τα πρόστιμα από την Ε.Ε. (αφού η καύση από το επόμενο έτος θα είναι ξεπερασμένη για την Ε.Ε.) θα είναι η ταφόπλακα στα ήδη καταταλαιπωρημένα νοικοκυριά του Δήμου από το μνημόνιο και τα χαράτσια.

·         Γιατί ιδιωτικοποιεί τις θέσεις εργασίας στην καθαριότητα.

·         Το άμεσο κλείσιμο του καρκίνου της Φυλής που εδώ και πενήντα χρόνια υποδέχεται τα σκουπίδια, σχεδόν όλης της Ελλάδας και σπέρνει ασθένειες στην Αττική και αποτελεί υγειονομική βόμβα. Την άμεση απομάκρυνση από εκεί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμφερόντων Μπόμπολα και των  ομοίων του.

 Σήμερα εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο καύσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων όπου ότι δεν καίει το θάβει αυτούσιο σκορπώντας μόλυνση και θάνατο στην Αττική.

Ζητάμε:

·         Απόσυρση του σχεδίου για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που εκτός των άλλων, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης – κ.λ.π.

·         Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών από παράνομες χωματερές που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ!

·         Να μην γίνει καμία αύξηση των δημοτικών τελών.

Ζητάμε:

·         Προστασία των θέσεων εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.

·         Όταν αποφασίσουμε σοβαρά να συζητήσουμε για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΗΝ ΜΟΝΗ μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων το κέρδος που θα προκύψει από την διαχείριση μέσω ανακύκλωσης, μπορεί να χρηματοδοτήσει νέες, καθαρές, θέσεις εργασίας.

 

Στην Ελληνική Αυγή κάθε συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπηρετεί το τρίπτυχο:

1.     Δημόσιο συμφέρον – Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων – Δημόσια υγεία.

2.     Ανακύκλωση στην πηγή- Όποιος ρυπαίνει να πληρώνει.

3.     Σύνθημά μας: Τα σκουπίδια είναι χρυσός – ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!

 

Η Ελληνική Αυγή Ζητά να επιβληθεί  ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, το οποίο θα έχει ως άξονες προτεραιότητας:

·         Την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων,

·         τη μικρή κλίμακα,

·         την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής,

·         την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού,

·         τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Το σχέδιο μας  έχει ως άξονες προτεραιότητας σε τρία επίπεδα.

1.     Στο πρώτο επίπεδο ( κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας δήμου) βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα  εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης  ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογή στην πηγή με σύστημα  4  κάδων.

2.     Στο δεύτερο επίπεδο Δήμου, η πρότασή μας προβλέπει δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών.

3.     Στο τρίτο, τέλος, επίπεδο ευρύτερης  γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας, προτείνουμε δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης που θα δέχονται  για υγειονομική ταφή τις ελάχιστες ποσότητες υπολειμμάτων.

 

Σήμερα χρειάζεται με διάφορες παραλλαγές αλλαγή φιλοσοφίας, αλλά χρειάζεται και αντίληψη της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η χωματερή της Φυλής έπρεπε να έχει κλείσει χθες. Πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα – δέχεται καθημερινά ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ τόνους σκουπιδιών + νοσοκομειακά απόβλητα + διάφορες ρυπογόνες δραστηριότητες – που είναι έτοιμη να σκάσει και να παρασύρει όλους του δήμους της Αττικής και εννοείται ΚΑΙ τον Δήμο Αθήνας. Και τότε, κατόπιν εορτής, υποκριτικά, όλοι θα αναρωτηθείτε «τι θα κάνουμε οι Αθηναίοι τα σκουπίδια μας;»