Ο «ΕΥΚΙΝΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΟΣ» MISTER TSIPRAS ΚΑΙ ΟΙ «ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ» ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

reuters_tsipras_04_11_slide

 

Γράφει ο Αντίοχος

 Πλήρες ξεβράκωμα της… αντισυστημικότητας του ΣΥΡΙΖΑ (αν είναι δυνατόν!), κάνει το γνωστών συμφερόντων διεθνές πρακτορείο Reuters, κατενθουσιασμένο για την… προσαρμοστικότητα των άλλοτε… τσεγκεβαριστών. Τα παρακάτω, λοιπόν, καλό είναι να τα μελετήσουν μετά προσοχής όσοι τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι θα αλλάξουν τα πράγματα με τον ερχομό των αμερικανοκομμουνιστών στην εξουσία:

«Τα πρόσφατα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα σε Φρανκφούρτη και Ρώμη σηματοδότησαν την αλλαγή προς το μαλακότερο. Ο 40χρονος πρώην κομμουνιστής αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως πρωθυπουργός εν αναμονή, σχεδιάζει τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του και λειαίνει τις γωνίες της ρητορικής του.

Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στις ιδιωτικές συζητήσεις των στελεχών του, εκεί όπου προσπαθούν να περιορίσουν τις ριζοσπαστικές φωνές. Το δημοσίευμα του Spiegel το 2012, χαρακτήριζε τον Τσίπρα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της Ευρώπης. Αυτό έχει αλλάξει!

Το κόμμα του συνεχίζει να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση και για την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα, αλλά πλέον δεν υπάρχει η απειλή να «σχίσει» κανείς το πρόγραμμα διάσωσης. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει πλέον την παραμονή στο ευρώ και τη διαπραγμάτευση θέλοντας να επιτύχει ότι η Γαλλία και η Ιταλία.

Όπως η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία άλλαξε, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφει την πολιτική του. Αν πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε ακραία αντιπαράθεση με τους δανειστές, τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκεί που στα γραφεία υπήρχε το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα, τώρα γίνεται ανακαίνιση!

Στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πάντα το θέμα του χρέους, αλλά πλέον έχει μπει και η λέξη «διαπραγμάτευση». Αν και ένα στέλεχος της ΕΕ τόνισε στο Reuters πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί.

Η Μπλάνκα Κολενίκοβα, της IHS Global Insight, σημειώνει: «Ο Τσίπρας του 2010 δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Η ρητορική του έχει ηρεμήσει από τις πρόσφατες εκλογές. Θέλει να αποδείξει πως είναι ευκίνητος και προσιτός. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που τον θεωρούν λαϊκιστή όταν κάνει λόγο για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Επιπλέον, δηλώσεις στο Reuters κάνει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλης, φροντίζοντας να επιβεβαιώσει το ενθουσιώδες για τη «μεγάλη στροφή» ρεπορτάζ: «Το κλίμα μέσα στο 2014 είναι διαφορετικό από το 2012. Όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα που θέλει να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη και όχι να διαλύσει την Ευρωζώνη. Ο φόβος ότι με εμάς η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή έχει φύγει».

(ΥΓ) 1: Κι όταν το Reuters αναφέρει τις «ιδιωτικές συζητήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», εννοεί βεβαίως αυτές που γίνονται στα μουλωχτά με εκπροσώπους των διεθνών τοκογλύφων, όπως π.χ. του Δραγασάκη με τον υπουργό της Μέρκελ, Άσμουσεν, του Σταθάκη με τους οικοδεσπότες του κατά την παρουσία του στην ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και κυρίως αυτές που έκανε ο mister Tsipras στη λίμνη του Κόμο…

(ΥΓ) 2: Αυτά, κι ας μην πει κανείς αργότερα ότι… δεν ήξερε!