ΠΟΙΑ ΑΝΑΤΥΞΗ ΕΙΠΑΤΕ; ΠΟΤΕ; ΤΙ ΩΡΑ;

images

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας προκαλεί σκέτη κατάθλιψη, ενώ αγγίξει τα όρια της σχιζοφρένειας όταν ακούς γύρω σου τους Σαμαροβενιζέλους της συγκυβέρνησης  να σου μιλάνε για «αναπτυξιακές προοπτικές» και «ανασχεδιασμό της οικονομίας». 

Η ανταγωνιστικότητα της χώρας βρίσκεται 5 θέσεις κάτω από την Ναμίμπια και 16 θέσεις κάτω από τα Σκόπια και  απειλείται ανταγωνιστικά μόνο από την Γκάμπια και την Γκαμπόν!

Η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ σε δαπάνες για επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη και έχει τον χαμηλότερο δείκτη καινοτομίας στην Ευρώπη ενώ διαπρέπουμε στην διαφθορά και μάλιστα με αισθητή διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Στο επενδυτικό περιβάλλον η χώρα κατέχει την 142η θέση (στις 148), ενώ στην σπατάλη κρατικών κονδυλίων κατέχουμε την 140η και ως προς αποτελεσματικότητα του δικαστικού μας συστήματος την 138η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες.

Η αγορά εργασίας μας από πλευράς αποδοτικότητας κατέχει την 127η θέση παγκοσμίως, και στην παροχή κινήτρων για εργασία βρισκόμαστε στην 137η θέση.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν χιλιάδες βιογραφικά αποστέλλονται όπου ανακοινώνεται έστω μια πρόσληψη, γεγονός που αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αγωνία  χιλιάδων ανέργων για μια δουλειά!!
Με την κυβέρνηση να «παγώνει» τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τα λουκέτα των ιδιωτικών επιχειρήσεων να «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια, οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται είναι ελάχιστες σε σχέση με την μεγάλη προσφορά που υπάρχει!
Νέοι άνθρωποι με πτυχία, μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες κάνουν στην «άκρη»  τα όνειρα τους για καριέρα στον τομέα που σπούδασαν και ψάχνουν να βρουν μια θέση εργασίας όπου να ναι και όπως να ναι και για όσες ώρες της ημέρας έχει ανάγκη η επιχείρηση, χωρίς τις περισσότερες φορές, να έχουν την οποιαδήποτε οικονομική αξίωση. Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που αλλάζουν ακόμη και χώρα και πόλη αν πρόκειται να βρουν μια δουλειά.
Με ποιους όρους μπορεί να γίνει διάλογος για την ανάπτυξη, όταν η Ελλάδα διαθέτει όλα τα έσοδά της, στους διεθνείς πιστωτές της για την αποπληρωμή του χρέους;