«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ»! «ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΜΕ» ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! ΤΜΗΜΑ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

malta-auth

75η ημέρα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων. Μόλις χθες μια απελπισμένη διοικητική υπάλληλος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας από τον 7ο όροφο του Α.Π.Θ. Δεν κοιτάμε αυτά καθαυτά τα χάλια του Πανεπιστημίου, τι μας μάρανε; Μα τι άλλο; Η δημιουργία τμήματος Εβραϊκών Σπουδών!  

«Ο συντονισμός των δράσεων, ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επώνυμη έδρα Εβραϊκών Σπουδών, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Μίλτου Παπανικολάου με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ, ο αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάζαρος Σεφιχά, ο γενικός διευθυντής της ΙΚΘ Σαμουήλ Ιωσαφάτ και ο βοηθός του προέδρου Μωρίς Σαπόρτα. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης είναι χρέος του πανεπιστημίου. Ο κ. Μυλόπουλος και ο κ. Παπανικολάου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΙΚΘ ότι η απόφαση για ίδρυση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών έχει ήδη εγκριθεί τόσο από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, όσο και από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, υπενθυμίζοντας ότι στο ΑΠΘ υπήρχε έδρα Εβραϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, η οποία καταργήθηκε επί δικτατορίας Μεταξά. Παράλληλα, τόνισαν πως η βούληση του πανεπιστημίου είναι εκπεφρασμένη, ενώ δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα για την ίδρυση της έδρας, οπότε αυτό που απομένει είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση.»

Ερώτημα 1: Τι ακριβώς θα διδάσκεται στην εν λόγω έδρα; Γιατί ο περιούσιος λαός είναι ανώτερος και όλοι οι άλλοι υπάνθρωποι; Περαστικά στους μη εβραίους που θα παρακολουθήσουν μαθήματα, αν και είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα για όλους τους φοιτητές, πιθανότατα δε οι απρόθυμοι να συμμετάσχουν θα διώκονται ως αρνητές του ολοκαυτώματος.

Ερώτημα 2: Aς μας πει κάποιος ειδικός, αν η φυσική θέση μιας τέτοιας έδρας είναι η φιλοσοφική σχολή. Αν ναι, τότε ας προχωρήσουμε και στην ίδρυση έδρας Χριστιανικών Σπουδών, καταργώντας τη Θεολογική Σχολή.

Γιαυτό όμως και ο λαός μας με σοφία λέει: Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι!