ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΗΣ Ε.Ε.

anoigei-i-avlaia-gia-tis-evroekloges-tou-2014-kai-stin-kypro

Μπορεί ακόμα να μην έχει καθιερωθεί το δικαίωμα ψήφου των εκατομμυρίων ομογενών μας του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, αλλά οι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές!

Έφτασε, πριν από τέσσερις ημέρες, στις ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ έγγραφο με την ένδειξη «κατεπείγον εκλογικό» και με θέμα: «Εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2014. Προετοιμασία των πρεσβευτικών και προξενικών αρχών της χώρας στα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την ψηφοφορία στο εξωτερικό (Ν. 1427/1984, ΦΕΚ Α’ 40/9.4.84)».

Το έγγραφο υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Μιχελάκη και αναφέρει ότι στην εκλογική διαδικασία για τις εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου 2014 έχουν δικαίωμα εκλέγειν και οι έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται (π.χ. για ταξίδι, για επαγγελματικούς λόγους κτλ.) την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Έτσι, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την ψηφοφορία στο εξωτερικό, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει οδηγίες (αριθμ. πρωτ. 44696-7.11.2013).

Ενημερώνει ότι η ψηφοφορία των ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Μαΐου 2014 (μία μέρα πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα).

Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στον τόπο διαμονής τους, οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει:

– Να είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του ελληνικού κράτους.

– Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό.

– Να υποβάλουν αίτηση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Με βάση την αίτησή τους αυτή, θα περιληφθούν από το ΥΠΕΣ σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων. Πάντως οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, επιδεικνύοντας στην εφορευτική επιτροπή το ναυτικό τους φυλλάδιο.

Όπως και κατά τις ευρωεκλογές του 2004 και του 2009, θα εφαρμοστεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΥΠΕΣ.

 (ΥΓ): Έλληνες εθνικιστές του εξωτερικού (των χωρών της Ε.Ε.), μη χάσετε το δικαίωμά σας για ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές! Πιστεύουμε πως οι παραπάνω πληροφορίες είναι αρκετά διαφωτιστικές, για το τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να ασκήσετε το δικαίωμά σας αυτό. Μόλις θα μάθουμε κάτι σχετικό με τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων, θα σας ενημερώσουμε αμέσως. Επίσης, γι’ αυτό το θέμα καλό είναι να παρακολουθείτε τακτικά και την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ (υπουργείου Εσωτερικών).  Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος!