ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

cache_65__article

Ξένα funds αγοράζουν φτηνά τα δάνεια των Ελλήνων για να τα εισπράξουν ολόκληρα

Με την Ελλάδα σε καθεστώς συνεχούς οικονομικής ύφεσης και χιλιάδες νοικοκυριά να αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις, τα ξένα distress funds έρχονται στη χώρα μας για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να κάνουν μπίζνες αγοράζοντας τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς αυτή τη στιγμή ένα στα τέσσερα δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο» και σύντομα το ποσοστό των υποχρεώσεων που δεν θα εξυπηρετούνται θα ξεπεράσει το 30%.

Πρόσφατα μεγάλο fund του εξωτερικού κατάθεσε πρόταση σε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές τράπεζες για να εξαγοράσει ένα μεγάλο μέρος των στεγαστικών της δανείων στο 30% της αξίας τους. Δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ δανείου, να δώσει 30 ευρώ και να αναλάβει το δανειακό χαρτοφυλάκιο. Ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει και σ’ άλλες τράπεζες που θέλουν να ξεφορτωθούν χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια, δίνοντάς τα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Τα distress funds έχουν μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά και στοχεύουν στην απόκτηση, κυρίως στεγαστικών, δανείων σχεδόν… τζάμπα.

Παράλληλα, οι fund managers φέρονται να έχουν βάλει στο μάτι και τα λεγόμενα «καλά» δάνεια, κυρίως αυτά που έχουν δοθεί στο χώρο της ναυτιλίας και του τουρισμού. Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει με όσους δουν το δάνειό τους να περνά στην κατοχή ενός ξένου fund; Το δάνειο θα εξακολουθεί να το διαχειρίζεται η εκάστοτε τράπεζα, αλλά αυτή τη φορά θα το κάνει για λογαριασμό του fund και οι πιέσεις θα αυξηθούν στον μέγιστο βαθμό και η όποια κοινωνική ανοχή θα εξαφανιστεί μπροστά στη εισπρακτική λογική.  Μάλιστα το 2014 που θα απελευθερωθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, αφού εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 150.000 κατασχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μόνο αυτή την εβδομάδα ήρθαν στην Αθήνα εκπρόσωποι έξι funds και συναντήθηκαν με στελέχη τραπεζών. Η Χρυσή Αυγή έφερε το θέμα στην βουλή και κατήγγειλε στην επιτροπή Εμπορίου την στυγνή εκμετάλλευση των δανειοληπτών στην συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/chruses-douleies-jenwn-trapezwn-me-ta-anejoflhta-daneia-twn-ellhnwn#.UeMMRI3wmSo#ixzz2Z3ZUM7bh