ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

LITOTHTAdeathL
Οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η απασχόληση δεν έχει ακόμα ανακάμψει για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από τα 200 εκατομμύρια σήμερα στα 208 εκατομμύρια ως το 2015, ανέφερε η οργάνωση αυτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο.«Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια ανάκαμψη εστιασμένη στις θέσεις εργασίας και στις παραγωγικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με καλύτερη κοινωνική προστασία για τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες ομάδες», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.«Και χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την ΔΟΕ, ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων κλιμακώθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως είναι οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις.

Στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε από ένα 34% κατά μέσον όρο το 2006 στο 46% κατά μέσο όρο το 2012. «Η κατάσταση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά αρχίζει να πιέζει υπερβολικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο Ράιντερ, τονίζοντας πως οι πολιτικές λιτότητας καταρτίστηκαν και εφαρμόζονται για την επίλυση των κρίσεων κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι ανήκει σε αυτήν την εισοδηματική κατηγορία μειώθηκε από 50% του πληθυσμού το 2007 στο 46% το 2010.

Στην ΕΕ, ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής αυξήθηκε στην Κύπρο, στην Τσεχία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Σλοβενία και στην Ισπανία από το 2007, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Σλοβακία και στην Σουηδία, σύμφωνα με την έκθεση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr